Veilig Amsterdam


Politie Amsterdam-Amstelland - Overlastgevers binnenstad van straat gehaald
26/04/2007 - Een kleine dertig overlastveroorzakers zijn dinsdag 24 april van straat gehaald tijdens de binnenstadsactie Spring Cleaning. Zij kwamen allemaal bij de ketenunit terecht waar hulpverleningsinstanties hen een zorgaanbod deden.

Uitgeteld door drank en drugs ligt een zichtbaar mishandelde vrouw languit op haar rug op het bankje van het arrestantenverblijf in bureau IJ-tunnel. Als de deur van het vertrek openzwaait, opent ze haar ogen, waarvan één rooddoorlopen is en zwartomrand door klappen die ze heeft gehad. Ze komt overeind, het is tijd om met de man van de GGD te praten over hoe het nu verder moet.

De verslaafde vrouw is een paar uur eerder in laveloze toestand aangehouden in de binnenstad. Het Wallengebied en de Nieuwmarkt staan deze week in het teken van de actie Spring Cleaning. Bij deze districtsactie staat de aanpak van dealers, verslaafden en veelplegers centraal. De overlastveroorzakers die gisteren werden opgepakt, kwamen bij de ketenunit terecht waar politie, justitie, GGD, GGZ, reclassering, verslavingszorginstelling Jellinek en de Dienst Werk en Inkomen samen bepalen hoe de patiënten kunnen worden geholpen. Dat is soms op vrijwillige basis, maar ook de gedwongen ISD-maatregel (inrichting stelselmatige daders) kan een optie zijn. Kortom: zorg en straf op maat.

Roes uitslapen
Eind van de middag is het tijd voor overleg. Een man of tien van de ketenunit zit met elkaar om de tafel om de tot dan toe binnengehaalde klanten bespreken. Zo'n twaalf overlastveroorzakers zijn al aangehouden. Zij zitten beneden in het arrestantenverblijf. 'Zodra ze haar roes heeft uitgeslapen en weer aanspreekbaar is, gaan we crisisopname in de Jellinek voorstellen', klinkt het als de zaak van de dronken vrouw wordt besproken. De vrouw heeft onlangs haar woning moeten verlaten omdat ze te veel overlast veroorzaakte. Ze heeft geen normaal dag- en nachtritme. Nu ze weer dakloos is, gedraagt ze zich hinderlijk op straat. Jan van de GGD stelt voor om verder met de Jellinek te overleggen. Hij wil meer weten over de vriend van de vrouw. 'Het is een zieke relatie. Hij slaat haar bijvoorbeeld, maar ze komt telkens weer bij hem terug. Daar moeten we iets aan doen. Misschien ook samen met de politie als we weten wie het is.'

In totaal zijn dinsdag 24 april 26 overlastveroorzakers aangehouden. Vijftien van hen zijn veelplegers, van wie er vier nieuwe opkomende veelplegers zijn. Ook van hen zal een zogeheten ketenkaart worden gemaakt. Alle instanties van de ketenunit zetten hierin hun informatie over een bepaald persoon. Deze kaarten worden continu ge-update. Wekelijks is er overleg met alle partijen van de ketenunit. Dagelijks zitten politie, justitie en Jellinek bij elkaar op de ketenunit van de Beursstraat. En de mensen die nu worden besproken, worden gevolgd.

Rond zeven uur 's avonds heeft de GGD in het arrestantenverblijf gesproken met de verslaafde vrouw. 'Ik heb twee keer crisisopvang voorgesteld, maar dat wil ze niet. Ze gaat nu met haar mentor van de Jellinek praten over een langere opname om iets te doen aan haar alcohol- en cocaïneverslaving.' Met een proces-verbaal op zak vanwege openbare dronkenschap mag de vrouw niet veel later het arrestantenverblijf verlaten. Ze heeft haar roes uitgeslapen, een maaltijd gehad en zal hoogstwaarschijnlijk binnenkort voor langere tijd in de Jellinek worden opgenomen.

Kijk ook bij

Overlastgebieden »