Ingezonden persbericht


Amsterdam, 26 april 2007
t.a.v. de Kunstredactie

'De Hompelaar' en 'Stormgek' vallen in de prijzen

Eerste winnaars Zilveren Krekel 2007 bekend

De jury van de VSCD (Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties) Jeugdtheater- en Concertprijzen, heeft de eerste winnaars van de Zilveren Krekel 2007 bekendgemaakt: de voorstellingen DE HOMPELAAR, een co-productie van Theatergroep Wederzijds en Theater Gnaffel en STORMGEK, een productie van Huis aan de Amstel in samenwerking met het Vlaamse gezelschap HETPALEIS zijn de eerste winnaars voor het kalenderjaar 2007. Hiermee zijn ze tegelijkertijd in de race voor de Gouden Krekel meest indrukwekkende productie van het jaar 2007.

De eerste winnaars van de Zilveren Krekel en genomineerd voor de Gouden Krekel voor de Meest Indrukwekkende Productie van 2007:

DE HOMPELAAR (10+), coproductie van Theatergroep Wederzijds en Theater Gnaffel DE HOMPELAAR is na 'De Ingebeelde Ziekte' (2001) het tweede samenwerkingsproject tussen beide gezelschappen. In een twee uur durende voorstelling vertellen vijf acteurs en een groot aantal levensgrote poppen het bizarre en schokkende verhaal van een eigenaardige familie in een ogenschijnlijk idyllisch dorp.

"Mateloos vernieuwend volwassen theater voor de jeugd dat diepe indruk achterlaat. DE HOMPELAAR vertelt het verhaal van een dorp en haar bewoners; ieder met zijn eigen, onbeantwoorde, goudgekoesterde verlangens, vol wrok, woede, lust en liefde voor zichzelf en voor elkaar. Tot leven geroepen in een barokke, volwassen tekst van Ad de Bont, die tevens tekent voor de regie. Tot leven gebracht in een groots, meeslepend theaterspektakel met fabelachtig poppenspel van Elout Hol en Jawi Bakker. De vertaling van de tekst in grotesk spel verluchtigd met muzikale intermezzi, laat de toeschouwer de keuze zich volledig onder te dompelen in het bizarre dorpsleven of het met een prettige afstand te bezien. Een Google Earth-blik op een andere wereld. Theatergroep Wederzijds en Theater Gnaffel zoeken de grenzen op van wat voor jeugd nog kan en slagen glorieus." Aldus de jury.

STORMGEK (8+), Huis aan de Amstel i.s.m. HETPALEIS, Antwerpen STORMGEK is een herkenbare voorstelling voor hele en halve gezinnen over hoe veranderlijk liefde is en ook weer niet. Met tal van absurd-komische en ontroerende momenten zoals die in de beste families voorkomen.

"Een voorstelling die je genadeloos naar de strot grijpt, maar je toch met hoop de zaal doet verlaten. Huis aan de Amstel brengt een ode aan het kind in deze pijnlijk mooie voorstelling over scheiding. Over onmacht, de angst om verlaten te worden, de noodzaak op eigen benen te staan en de onmogelijke vraag: wie heeft er schuld? Zonder op de knieën te gaan wordt het probleem van gevangen zitten tussen twee werelden op een prachtig intieme wijze uitgewerkt. Met van die zinnen die je nog eens wilt horen, muziek die nog lang in de oren nagalmt en een kippenveleinde met tranen in ogen. Waarin de muzikale hond - een sterke rol van Maarten van Roozendaal - steun en toeverlaat is en de nieuwe vriend van moeder, de good guy. Kortom: een verhaal dat ons allemaal had kunnen overkomen, in een heldere, evenwichtige regie van Liesbeth Coltof." Aldus de jury.

Uitreiking & Gouden Krekel
De Zilveren Krekels worden uitgereikt tijdens de Jeugdtheaterdagen van 6 t/m 13 april 2008 in het hele land. Tijdens deze prijsuitreiking wordt ook bekend gemaakt wie de winnaar is van de Gouden Krekel. De prijsuitreiking komt tot stand in samenwerking met het Jeugd- en jongerentheaterfestival Tweetakt, dat voorafgaand aan de Jeugdtheaterdagen plaatsvindt in Utrecht. De Zilveren Krekels worden uitgereikt in twee categorieën: de VSCD Jeugdtheater en -concertprijs voor de meest indrukwekkende productie en de VSCD Jeugdtheater en -concertprijs voor de meest indrukwekkende podiumprestatie. In beide categorieën valt één winnaar die naar huis gaat met de Gouden Krekel 2007.

De jury van de VSCD Jeugdtheater- en concertprijzen 2007 bestaat uit: Kees Blijleven (voorzitter, directeur Jeugdtheater de Krakeling - Amsterdam), Nanouk Hildebrand (Stormprojecten), Walther van den Heuvel (jeugdtheaterprogrammeur Rotterdamse Schouwburg), Kim Kooiman (programmeur Stadschouwburg Utrecht), Ine van de Ven (organisator kunsteducatie/programmeur jeugdvoorstellingen - afd. cultuur Gemeente 's-Hertogenbosch), Annemarie Wenzel (freelance dramaturg), Marijke van der Woude (programmeur Stadsschouwburg Groningen).
---