Artiesten maken zich sterk voor verkeersveiligheid

26.04.2007 / 14:32 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Veilig verkeer nederland

Veilig verkeer nederland

Huizen, 26 april 2007 - Veilig Verkeer Nederland en Hip Hop/R&B artiesten Fouradi en Lloyd de Meza zetten zich in om de verkeersveiligheid onder jongeren in Nederland te verbeteren. Om dit te bereiken hebben Veilig Verkeer Nederland, Fouradi, Lloyd de Meza en Walboomers Records gezamenlijk een track uitgebracht met als doel jongeren meer bewust te maken van de gevaren in het verkeer. Lloyd de Meza: 'Ik heb zelf ook mensen verloren aan het verkeer. En ik zou graag zien dat we toch wat bewuster omgaan met de manier waarop we op de weg zitten.' Fouradi: 'Ook wij streven naar 12 steden, 0 ongelukken! En met wie kunnen we dat beter doen dan met de jongeren zelf en Veilig Verkeer Nederland.'

De positie van jongeren en kinderen in het verkeer is ronduit verontrustend. In 2006 was weer sprake van een stijging van het aantal verkeersdoden onder kinderen jonger dan 12 jaar (van 19 naar 21 doden). Onder jongeren in de leeftijd 12-15 jaar steeg het aantal fors (van 16 naar 25 doden). Erg zorgwekkend zijn de ongevallen waarbij tegen een stilstaand object (enkelvoudige ongevallen) is gebotst. Voor de leeftijdsgroep 18-24 jaar is dit bijna 60% van het totale aantal doden in die leeftijdsgroep.

Ik kan alles tegelijk
Veilig Verkeer Nederland grijpt de Wereldverkeersveiligheidsweek van de Verenigde Naties en Wereldgezondheidsorganisatie WHO (23 t/m 29 april 2007) aan om aandacht te vragen voor de veiligheid van jonge verkeersdeelnemers. Verkeersongevallen hebben diverse oorzaken. De onervarenheid en zelfoverschatting van jonge verkeersdeelnemers zijn daar voorbeelden van. Daarnaast speelt groepsgedrag een belangrijke rol. Onder druk van de groep voelen jongeren zich soms gedwongen de regels te negeren. Met alle gevolgen van dien. Tijdens de pubertijd gaan jongeren vaak experimenteren met alcohol en drugs. Dat alcohol/drugs niet samengaan met verkeer, dat weet iedereen. Toch stappen veel jongeren met alcohol of drugs op in de auto of op de scooter. Wanneer je deelneemt aan het verkeer, moet alle aandacht ook daadwerkelijk op het verkeer gericht zijn. Bellen, sms-en, of naar je iPod luisteren tijdens het fietsen, brommerrijden of autorijden is gevaarlijk. Met de campagne 'Ik kan alles tegelijk' wil Veilig Verkeer Nederland jongeren aan het denken zetten.

LIVE optreden bij TMF
De track van de artiesten beleeft haar première op donderdag 26 april 2007 om 16:30 uur in het TMF programma 'Reaction'. Daar zullen Fouradi en Lloyd de Meza een live optreden en een interview geven. Op 28 april treden ze LIVE op in Disco Empire New York in Hengelo, tijdens een speciale avond van Veilig Verkeer Nederland. De track is vanaf de 26e tevens te beluisteren via het TV kanaal van Veilig Verkeer Nederland. Veilig Verkeer Nederland verspreidt het nummer onder de media en grote Nederlandse discotheken met de oproep het nummer te draaien en zodoende aandacht te vragen voor de kwetsbare positie van jonge verkeersdeelnemers.

www.ikkanallestegelijk.nl
www.veiligverkeernederland.nl
www.wereldverkeersveiligheidsweek.nl


---

Noot voor de redactie,