Stijging winst DAS rechtsbijstand

26.04.2007 / 14:55 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Das rechtsbijstand

Das rechtsbijstand

DAS rechtsbijstand heeft in 2006 een brutowinst geboekt van 24,5 miljoen euro. In 2005 bedroeg de brutowinst nog 22,3 miljoen euro. De winst na belastingen bedraagt 18 miljoen euro, een significante stijging ten opzichte van 15 miljoen euro in 2005. De premieomzet steeg eveneens en bedroeg 152,8 miljoen euro ten opzichte van 143,5 miljoen euro in 2005.

De stijging van het bedrijfsresultaat is grotendeels te danken aan het gunstige economische klimaat met als gevolg een vermindering van het aantal arbeidszaken. Ook was het rendement op beleggingen in 2006 bevredigend.

Daling aantal zaken en schadekosten
Het totaal aantal zaken kwam in 2006 uit op 81.000 tegenover 82.000 in 2005. Ook de schadekosten zijn in 2006 gedaald ten opzichte van 2005.

Minder arbeidsrechtelijke zaken
DAS signaleerde al in 2005 een daling van het aantal arbeidszaken. In 2006 zette deze ontwikkeling door en werden er 12 procent minder arbeidszaken gemeld. Het aantal meldingen van contractuele zaken en onroerend goed zaken steeg met respectievelijk 3 en 7 procent.

DAS voorstander beheerste uitbreiding procesmonopolie
Op dit moment zijn rechtzoekenden verplicht om zich in civiele zaken bij de rechtbank en hogere instanties te laten bijstaan door een advocaat. Op verzoek van het Verbond van Verzekeraars is door de Stichting Economisch Onderzoek (SEO) een onderzoek gedaan naar de economische effecten van dit procesmonopolie. De SEO concludeert in haar rapport 'Het proces als domein' dat een dergelijk monopolie sterk negatieve gevolgen heeft voor de marktwerking, waardoor de prijs van de advocatuur te weinig onder druk staat. Toch adviseert de SEO het procesmonopolie te handhaven om te voorkomen dat rechtzoekenden zonder hulp hun weg niet goed meer kunnen vinden in de huidige ingewikkelde procesregels. Tegelijkertijd stelt de SEO voor om naast advocaten gecertificeerde procesjuristen toe te laten tot het procesdomein om zo het publieke belang op een efficiënte en effectieve manier te waarborgen.

DAS is van mening dat meer marktwerking inderdaad via onder meer de introductie van gecertificeerde procesjuristen bereikt kan worden. Het toelaten van deze gecertificeerde procesjuristen zal leiden tot meer kwaliteit tegen lagere kosten en vergroot de toegang tot het recht. Nu ook de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) een onderzoek doet naar de effecten van de regelgeving van de Orde van Advocaten op marktwerking krijgt deze discussie waarschijnlijk een vervolg nadat de NMA in de eerste helft van dit jaar met haar conclusies naar is getreden. Wellicht heeft ook het kabinet dat begin 2007 is aangetreden oog voor de belangen van rechtzoekenden, wat de discussie kan beïnvloeden.

Noot aan de redactie:
DAS is de juridische specialist voor particulieren en het mkb en biedt hun rechtsbijstand, incassodiensten en juridisch advies. Op het gebied van rechtsbijstand is DAS marktleider in Europa. DAS Nederland behandelde in 2006 voor particulieren en bedrijven in het totaal circa 81.000 zaken, op meer dan 40 verschillende rechtsgebieden. Op het gebied van incassodiensten biedt DAS ondernemers een breed dienstenpakket dat varieert van het uitbesteden van incasso-opdrachten of debiteurenbeheer tot compleet creditmanagement.

De premieomzet van de rechtsbijstandverzekeraar bedroeg in 2006 152,8 miljoen euro en de winst voor belastingen 24,5 miljoen euro. In Nederland heeft DAS circa 1.000 medewerkers in dienst, waaronder 400 juridische specialisten. DAS heeft vestigingen in Amsterdam, Arnhem, Den Bosch, Rijswijk,Groningen, Drachten en Zwolle.

DAS is in Nederland opgericht in 1963 door zeven Nederlandse verzekeringsmaatschappijen en DAS Duitsland. DAS Duitsland bezit 50% van de aandelen, de overige 50% is in handen van de Nederlandse aandeelhouders. Inmiddels zijn er DAS-vestigingen in vijftien Europese landen.