Ministerie van Defensie

26-04-2007 15:07

WEEKOVERZICHT AFGHANISTAN

Afgelopen week is getekend door het overlijden van de 21-jarige Nederlandse korporaal Cor Strik van de luchtmobiele brigade. Hij is op 20 april tijdens een voetpatrouille in de provincie Helmand in Afghanistan door een explosie gesneuveld. Onder begeleiding van zijn collegaâs is het stoffelijk overschot dinsdagavond met een C-130 Hercules aangekomen in Nederland.

De Apache gevechtshelikopters hebben op 19 april hun 2000e uur gevlogen boven Afghanistan. Een dag eerder werden ze ingezet ter ondersteuning van ISAF grondtroepen die werden aangevallen door OMF in de provincie Helmand. De F-16 gevechtsvliegtuigen zijn hierbij eveneens ingezet. Aan de zijde van de tegenstander zijn mogelijk slachtoffers gevallen.

De Nederlandse F-16 gevechtsvliegtuigen staan ter beschikking van ISAF voor heel Afghanistan. Ze zijn gestationeerd op Kandahar Airfield en worden doorgaans in de zuidelijke provincies ingezet. Op 22 april werden de F-16âs in een oostelijke provincie, in de omgeving van Kabul, ingezet ter bescherming van ISAF troepen. Vermoedelijk zijn daarbij slachtoffers gevallen.

Na een periode van zes weken is de C-130 Hercules transportvliegtuig zondag 15 april weer in Nederland teruggekeerd. Gedurende de rotatie van de Nederlandse militairen heeft het toestel en zijn bemanning circa 4000 personen en in totaal 180 ton cargo vervoerd. Er is veelvuldig gevlogen tussen Kabul, Kandahar en Tarin Kowt.

De Cougar helikopters die eveneens een groot deel van het luchttransport voor hun rekening nemen in de zuidelijke provincies zijn momenteel met de laatste missies in Afghanistan bezig voordat ze terugkeren naar Nederland. Ze zullen begin mei worden vervangen door Chinook transporthelikopters.