Openbaar Ministerie

Geen wapen gebruikt bij fatale vechtpartij

Alkmaar, 26 april 2007

Het voorarrest van de verdachte die op maandag 23 april tijdens een vechtpartij een scholier zodanig heeft geslagen waardoor deze is overleden, is verlengd. Dit heeft de rechter commissaris vandaag beslist. Verder is uit onderzoek duidelijk geworden dat er geen boksbeugel of ander wapen is gebruikt bij de vechtpartij. Dit is vast komen te staan na sectie op het lichaam van het slachtoffer en verklaringen die zijn afgelegd door getuigen en verdachte. De fatale vechtpartij vond maandagmiddag plaats op het schoolplein van het Jan Arentzcollege in Alkmaar. Het zestien jarige slachtoffer uit Heerhugowaard is maandagavond als gevolg van deze vechtpartij overleden. Dezelfde dag kon de zeventienjarige verdachte uit Alkmaar worden aangehouden. Deze heeft bekend te hebben geslagen.

De tragische gebeurtenis roept in Alkmaar en elders veel gevoelens van onbegrip, boosheid en verdriet op. Ook is er vanzelfsprekend grote behoefte aan antwoorden op vragen zoals waarom en hoe dit heeft kunnen gebeuren.
Het onderzoek dat maandagmiddag direct na het incident door de politie is gestart, heeft tot doel vast te stellen wat er zich op het schoolplein tussen verdachte en slachtoffer heeft plaats gevonden. Ook de precieze doodsoorzaak van het slachtoffer is van groot belang. Verder richt het onderzoek zich op de relatie tussen en achtergronden van verdachte en slachtoffer.

Om scenarioâs te bevestigen dan wel te uit te sluiten is het noodzakelijk eerst precies te weten wat zich heeft afgespeeld. Het Openbaar Ministerie kan zich niet veroorloven om ongefundeerde uitspraken te doen over het hoe en waarom van dit tragisch incident. Onderzoek kost tijd. Voor dit onderzoek worden veel getuigen gehoord. Dat zijn getuigen die de vechtpartij hebben gezien en anderen die de verdachte of het slachtoffer kennen. Verder is woensdag sectie verricht op het lichaam van het slachtoffer. Ook heeft er onderzoek plaats gevonden op de plaats waar de vechtpartij plaatsvond.

Uit onderzoek is gebleken dat er geen wapen is gebruikt bij de vechtpartij. Dit is duidelijk geworden uit de sectie op het lichaam van het slachtoffer en verklaringen die zijn afgelegd. Het slachtoffer is niet â zoals wordt gesuggereerd - geslagen met een boksbeugel. Door enkele klappen heeft het slachtoffer zodanig letsel opgelopen dat hij korte tijd later is overleden

Op de vraag waarom de verdachte het slachtoffer heeft geslagen zijn tot op heden geen andere verklaringen naar voren gekomen dan dat het zou gaan om een roddel.

Het onderzoek heeft verder maandagmiddag geleid tot de aanhouding van een minderjarige verdachte. Deze is de afgelopen dagen gehoord. Hij heeft bekend en werkt volop mee aan het onderzoek.

De officier van justitie legt de verdachte ten laste dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag (artikel 287) dan wel zware mishandeling de dood ten gevolge hebbend (artikel 302 lid 2). De verdachte is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Deze heeft besloten de verdachte voor veertien dagen in bewaring te houden. Binnen deze twee weken zal hij moeten verschijnen voor de raadkamer, die over het voortduren van de voorlopige hechtenis zal beslissen.

Het onderzoek is nog niet afgerond. Er zal bij de verdachte een persoonlijkheidsonderzoek worden gestart. Verder richt het onderzoek zich met name op de exacte toedracht van de fatale vechtpartij.