Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 26-04-2007

ENQUÊTE EENVANDAAG OPINIEPANEL: MEERDERHEID TEGEN VERLENGEN AFGHANISTAN-MISSIE

Nederland moet zich na de dood van korporaal Cor Strik niet terugtrekken uit Afghanistan. Dat vindt een meerderheid van de deelnemers aan een enquête van EénVandaag. Wel is een meerderheid van de respondenten nu tegen verlenging van de missie in Afghanistan: 58 procent stelt dat de Uruzgan-missie niet langer dan twee jaar mag duren. Vorige maand was dat nog 45 procent.

Aan de enquête onder de leden van het EénVandaag Opiniepanel deden 18.000 mensen mee. 67 Procent van hen vindt dat Nederland zich niet moet terugtrekken, nu de 21-jarige korporaal Cor Strik is omgekomen. Maar de steun voor de Nederlandse missie blijft onverminderd klein: 50 procent is tegen, 42 procent vóór het besluit om troepen te sturen. In maart was die steun 39 procent.

Op dit moment kunnen militairen vanaf de leeftijd van 18 jaar worden uitgezonden op buitenlandse missies. Een meerderheid van de deelnemers (59 procent) vindt dat die minimum leeftijd omhoog moet naar 21 jaar of ouder. In een eerdere enquête gaven militairen zelf ook aan dat de minimum leeftijd omhoog zou moeten.