Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)

Persbericht: Detaillisten besparen 60 miljoen euro dankzij HBD Datum: 26/04/2007

Geen individuele verpakkingsverplichtingen meer voor kleinere ondernemingen

Winkeliers, markthandelaren en ambachtsbedrijven zijn verantwoordelijk voor het innemen en het recyclen van de verpakkingen die zij in omloop brengen. Bovendien moeten zij zich inspannen om zo min mogelijk verpakkingen te verbruiken. Dat is de strekking van het Besluit Verpakkingen dat sinds 1 januari 2006 geldt. Het gevolg was dat ook kleinere ondernemers in Nederland een aparte administratie van hun verpakkingen moesten gaan voeren en dat zij moesten gaan betalen voor de inzameling en verwerking van hun verpakkingen. Om de individuele detailhandelsondernemingen en de betreffende ambachtelijke ondernemingen niet met deze (administratieve) lasten op te zadelen heeft het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) voor de sector, in nauwe samenwerking met Nedvang een collectieve regeling getroffen. Het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) sluit aan op deze regeling ten behoeve van de ambachtelijke ondernemingen die dezelfde verplichting hebben.

Circa 60 miljoen euro aan (administratieve) lasten bespaard Het Besluit Verpakkingen legt ondernemers de verplichting op het aantal verpakkingen te verminderen, het aantal verpakkingen dat ze verbruiken bij te houden en voorzieningen te treffen voor de inname en recycling van de verpakkingen. Gehoor geven aan de verplichtingen uit het besluit zou voor de detailhandel zoân 60 miljoen euro aan extra (administratieve) lasten betekenen. Vandaar dat het HBD en MKB-Nederland lange tijd hebben aangedrongen op vrijstelling voor bedrijven met minder dan 15.000 kilo verpakkingsmateriaal per jaar. Gezamenlijk brengen deze bedrijven namelijk naar inschatting, minder dan een procent van de verpakkingen in omloop. Toen duidelijk werd dat het Ministerie van VROM geen ondergrens wilde hanteren heeft het HBD zich, met succes, ingezet voor een gunstige collectieve regeling.

Bedrijven die meer dan 15.000 kg. verpakkingsmateriaal verbruiken vallen buiten de collectieve regeling. Zij moeten zelf maatregelen treffen.

HBD en HBA nemen verplichtingen over
HBD en HBA nemen de verplichtingen over van de individuele ondernemer. Alle ondernemingen uit de detailhandel of ambachten die op jaarbasis minder dan 15.000 kg. verpakkingen verbruiken worden door de hoofdbedrijfschappen als collectief aangemeld bij Nedvang. Nedvang regelt voor bedrijven de wettelijke verplichtingen die voortvloeien uit het Besluit Verpakkingen met betrekking tot de inname en recycling van verpakkingen. HBD en HBA gaan bovendien ondernemers voorlichten over mogelijkheden om het verpakkingsverbruik te beperken. Hiermee wordt invulling gegeven aan de preventieverplichting van de sector.

Nu de hoofdbedrijfschappen de verplichtingen overnemen hoeven ondernemingen zich niet meer individueel aan te melden. Bedrijven die zich al wel hebben aangemeld bij Nedvang, maar ook vallen onder de collectieve regeling krijgen de eventueel al betaalde aansluitkosten over 2007 (⬠40,- per bedrijf) automatisch teruggestort. Ook de aansluiting bij Nedvang wordt automatisch ongedaan gemaakt.

De detailhandel is de eerste sector die collectief invulling geeft aan het Besluit Verpakkingen. Voor de detailhandel heeft het HBD een collectieve regeling kunnen treffen doordat alle detailhandelsondernemingen onder de werkingssfeer van het hoofdbedrijfschap vallen. Ditzelfde geldt voor het HBA wat betreft de ondernemingen in de aangesloten ambachtelijke branches.