PvdA Rotterdam


Rotterdam: meer werk, meer woningen, meer veiligheid

Do 26 Apr 2007 - Redactie
Rotterdam: meer werk, meer woningen, meer veiligheid


1 jaar college: de stad staat er beter voor dan een jaar geleden. Er is een positieve beweging in gang gezet die de komende jaren op nog meer plekken en voor nog meer Rotterdammers merkbaar en zichtbaar wordt.
Peter van Heemst, fractievoorzitter van de PvdA, nam vanmiddag in de raad alvast een voorschot op de eerste verjaardag van het College van B&W op 18 mei aanstaande.

Er is volgens Van Heemst nog "natuurlijk nog heel veel te doen", maar er zijn al mooie resultaten te melden.
Er is meer werk: er zijn 4000 minder mensen in bijstand. De werkloosheid in Rotterdam daalt sneller dan in andere steden. Meer stages. Ook het stagetekort is stevig aangepakt: nu is het tekort al gehalveerd, maar eind dit jaar zal dit tekort helemaal zijn ingelopen en zal er voor elke scholier/student een stageplek zijn . Er zijn in het afgelopen jaar maar liefst 3.300 woningen gebouwd. Niet alleen dure woningen, maar ook minimaal 20% in de betaalbare prijsklasse.
De economische kansenzones zijn uitgebreid, zodat de bedrijvigheid in de wijken kan floreren.

De stad is ook weer veiliger geworden. Het rapportcijfer van Rotterdammers over veiligheid is de afgelopen jaar gestegen naar 7,2. De veiligheid in het Oude Westen en Spangen zijn fors verbeterd. Er wordt hard gewerkt aan een betere maatschappelijke zorg voor bijna 3000 dak- en thuislozen, zodat de overlast op straat wordt verminderd.

En gelukkig zijn de formulierenbrigades weer terug. Veel Rotterdammers weten niet dat zij recht hebben op een huurtoeslag en/of kwijtschelding van lokale belastingen. Zij krijgen daarom hulp bij het invullen van de ingewikkelde formulieren. Er wordt actief gewerkt aan het voorkomen en oplossen van schulden.
Ook is er een collectieve ziektekostenverzekering voor Rotterdammers met een laag inkomen gekomen.
Volgens Van Heemst kan Rotterdam ook profiteren van de nieuwe regering: "Er is een kabinet dat veel Rotterdamse plannen en initiatieven zal helpen te versnellen en te versterken. Ook dat is pure winst.