Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans: "Zelfverzekerde landen in een sterke EU"

26 apr 2007 | 'Nederlanders willen een Nederlandser Nederland en Fransen een Franser Europa. In de botsing van beide visies ligt de oplossing voor Europa als geheel'. Dat zei staatssecretaris Timmermans voor een zaal vol studenten van het Institut des Sciences Politiques in Parijs.

In zijn toespraak gaat Timmermans in op het steeds grotere belang dat in Nederland en Frankrijk - én in de rest van Europa - aan identiteit wordt gehecht. Volgens hem is deze 'soul searching' grotendeels verantwoordelijk voor het Nederlandse 'nee' en het Franse 'non' tegen de Europese Grondwet. 'Eurosceptici kunnen we niet terugwinnen met een nieuw verdrag - hoe belangrijk het ook is dat er nieuwe spelregels komen', aldus Timmermans.

Het allerbelangrijkste wat Europa moet doen, is meehelpen mensen de controle over hun leven terug te geven. Het behoud van ons sociaal Europa is cruciaal en dat vereist een open blik: 'Politici moeten de kracht vinden zich los te maken uit de ketenen van hun historisch gelijk. Zo hou je een cultuur vitaal, zo maak je een economie dynamisch, zo geef je zuurstof aan het pluriforme en ongedeelde Europa van vandaag.'

Meer informatie


* Toespraal Timmermans: Een tweede ronde voor Europa


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl