Gemeente Lansingerland


Asbestverontreiniging Notaris Kruytstraat e.o.
Lint.jpg

Tijdens renovatie van het openbaar groen is door omwonenden in een aantal plantvakken op asbest lijkende stukjes gevonden.

Dit voorjaar is in de wijk Zuid van de kern Bergschenhoek het openbaar groen gerenoveerd. Hierbij is de oude beplanting verwijderd en nieuwe beplanting aangebracht. Hiervoor was het noodzakelijk de plantvakken te spitten en te frezen. Afgelopen zondag (22/04) hebben bewoners in een aantal plantvakken op asbest lijkende stukjes gevonden. Na overleg met de politie is een onderzoek gestart naar het gevonden materiaal en is de speelplek aan de Notaris Kruytstraat, in afwachting van onderzoek van het gevonden materiaal, uit voorzorg afgezet met lint.

Maandag (23/04) bleek uit het onderzoek dat het inderdaad om stukjes asbest gaat. Het betreft een zogenaamde historische vervuiling: het asbest zit waarschijnlijk al tientallen jaren in de grond. Bij de groenrenovatie is het asbest bij het bewerken van de grond (spitten, frezen) omhoog gekomen.

Na deze bevestiging van de vervuiling zijn de speelplekken aan de Notaris Kruytstaat en de Bachplaats met bouwhekken afgesloten. De bewoners in de directe omgeving van deze speelplekken zijn hierover d.m.v. een huis-aan-huis-brief geïnformeerd.

Voordat de woonwijk Zuid werd aangelegd, zaten er op de locatie een meubelfabriek en een tuinbouwbedrijf. Of er bij de aanleg van de wijk, eind zeventiger jaren, grond van buitenaf is gebruikt is niet bekend. Waar het asbest precies vandaan komt is dus onbekend en is waarschijnlijk ook niet meer te achterhalen.

Maandag (23/04) is een aanvullende inventarisatie gestart om de verspreiding van de asbestvervuiling in kaart te brengen. Het betreft gerenoveerde groenvakken in de Notaris Kruytstraat, Bachplaats, Beethovenlaan en Mozartplaats.

Omdat de bron van de vervuiling onbekend is, kan niet zonder meer tot sanering worden overgegaan. Het is immers nog niet duidelijk tot welke diepte de verontreiniging zit en of de verontreiniging alleen bestaat uit stukjes (dus gebonden) asbest of dat er ook asbestvezels in de bodem aanwezig zijn.

Daarom bestaat het saneringsvoorstel uit twee delen:

handpicking: handmatig worden de gerenoveerde vakken ontdaan van visueel zichtbare vervuiling. Dit is voornamelijk bedoeld om een signaal af te geven aan bewoners: het probleem wordt serieus genomen en er wordt aan gewerkt. De vervuiling wordt er echter slechts beperkt door verwijderd.

proefproject sanering t.b.v. onderzoek vervuiling. De speelplek aan de Bachplaats is uitgekozen als proefproject. De bovenste 50 cm grond zal worden ontgraven en bemonsterd. De ontstane bouwput zal visueel worden gecontroleerd op asbeststukjes. Tevens zullen er boringen worden gedaan tot 1,50 m, welke eveneens bemonsterd zullen worden. Dit proefproject is bedoeld om de mate van verontreiniging te bepalen en tevens inzicht te geven in de te verwachten saneringkosten.

Steekproefsgewijs bemonsteren is weliswaar eenvoudiger, maar heeft bij dit soort vervuiling een te grote onzekerheidsmarge en is daarom geen goede methode van onderzoek.

Op basis van de uitkomst van het proefproject zullen vervolgstappen worden bepaald.

Inmiddels is bekend dat het 'handpicking' op vrijdag 27 april en dinsdag 1 mei gebeurt.