Verloren jaar voor bereiken van verduurzaming energie

26.04.2007 / 15:46 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Uneto-vni

Uneto-vni

ZOETERMEER: UNETO-VNI heeft geconstateerd dat het jaar 2007 verloren is om de doelstellingen voor de verduurzaming van de energievoorziening te bereiken. Deze conclusie heeft UNETO-VNI getrokken na aanwezigheid bij het Algemeen Overleg tussen Minister Cramer (VROM), Minister Van der Hoeven (EZ) en de Tweede Kamer fracties over de uitstel van de MEP-regeling. Het blijkt dat beide Ministers geen garantie kunnen bieden voor subsidie aan ondernemers die sinds de afschaf van de oude regeling in augustus 2006 toch hebben willen investeren in de verduurzaming van energie.

De fracties hadden tijdens het overleg duidelijke kritiek op de brief van de Minister van EZ waarin de Tweede Kamer werd verzocht om uitstel van de lang verwachte MEP-regeling te honoreren. UNETO-VNI vindt het evenals de fracties onaanvaardbaar dat de nieuwe MEP-regeling op zich zal laten wachten tot de zomer 2008. Hiermee lijken de goede voornemens van het kabinet een wassen neus te zijn. De fracties waren van mening dat de nieuwe regeling minstens met terugwerkende kracht moet worden ingevoerd. Bedrijven die hebben geïnvesteerd in verduurzaming of dit van plan waren verdienen duidelijkheid en een stabiel investeringsklimaat.

Volgens Minister Van der Hoeven zou als wordt uitgegaan van de oude regeling er een bedrag van 4 miljard euro per jaar nodig zijn om 1,25% verduurzaming per jaar te realiseren. Minister Van der Hoeven maakte een grove schatting dat er voor dit jaar 320 miljoen euro beschikbaar is. Het is nog onbekend welk deel op gaat aan lopende aanvragen gebaseerd op de oude regeling.

'Ondernemers worden door deze onheldere beloften van het kabinet niet gestimuleerd om te investeren in duurzame energie. Voor een beleid waar de nadruk voornamelijk is gelegd op de verduurzaming van elektriciteitsproductie is dit op z'n zachts gezegd teleurstellend. Onze leden willen de zekerheid dat er een stabiel investeringsklimaat is gericht op de verduurzaming van energie zoals in de gebouwde omgeving, waar zo'n 40% van alle energie wordt verbruikt', aldus Titia Siertsema, directeur van UNETO-VNI. UNETO-VNI vreest dat de concurrerende positie van Nederland ten opzichte van de Europese en globale energiemarkt zal verslechteren. Voorts dat grote ondernemingen ervoor zullen kiezen om hun investeringen in het buitenland te verrichten en dat kleine ondernemingen het animo zullen verliezen om in verduurzaming van energie te investeren. Ontwikkelingen voor een veelbelovende bedrijfstak worden in de kiem gesmoord. Dat betekent op lange termijn een verslechtering van de innovatieve kracht en het economische klimaat in Nederland met alle gevolgen van dien. UNETO-VNI benadrukt dat er een groot maatschappelijk belang is verbonden aan de doelstellingen van het kabinet en dat de overheid alles op alles zal moeten zetten om de invoering van de regeling te versnellen. Als het financiële kader niet aansluit zal het bedrijfsleven moeten concluderen dat de doelstellingen voor verduurzaming van Balkenende IV onhaalbaar blijken te zijn.


---