Gemeente Dongen


Asbest aangetroffen in wiel aan de Dwarsdijk

Tijdens herstelwerkzaamheden aan een wiel aan de Dwarsdijk in s Gravenmoer is asbest aangetroffen. Wethouder Ad Stoop heeft opdracht gegeven het gebied af te zetten met hekwerken. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid omdat het asbest in het water ligt en niet kan verstuiven.

Uit eerder waterbodemonderzoek, dat is uitgevoerd door adviesbureau UDM uit Udenhout, is gebleken dat het tweede wiel aan de Dwarsdijk in de jaren veertig tot en met de jaren zestig als stortplaats is gebruikt. Zo zijn onder andere glas, aardewerk en schoenzolen aangetroffen. Ook was er sprake van een kleine olieverontreiniging, die inmiddels is gesaneerd. Tijdens de sanerings- en herstelwerkzaamheden is gisteren ook nog asbest aangetroffen. De herinrichtingswerkzaamheden zijn daarom gestaakt om eerst te bepalen hoeveel asbest nog in het wiel aanwezig is. Adviesbureau UDM heeft opdracht gekregen om dit verder te onderzoeken. De gemeente wil eerst duidelijkheid over de hoeveelheid aangetroffen asbest. Afhankelijk daarvan zal de gemeente of de provincie de sanering van het asbest op zich nemen.

Wielen
De gemeente Dongen wil de zogeheten wielen aan de Dwarsdijk in s Gravenmoer weer in oude staat brengen door ze schoon te maken en uit te graven.
Wielen zijn eeuwen geleden ontstaan als gevolg van een dijkdoorbraak. Bij de doorbraak werd door de kracht van het water een flink gat in de bodem gespoeld. De dijk werd later weer hersteld, door een nieuw gedeelte om dit stroomgat heen te leggen. Wielen zijn dus herkenbaar aan een bocht in de dijk met daarbij een waterplas. In de jaren zestig is huisvuil in deze wieltjes gestort. Daarbij zijn ze door natuurlijke plantengroei geheel verland, waardoor het water is verdwenen. Dit jaar is een begin gemaakt met het herstellen van deze oude cultuurhistorische elementen. Het is de bedoeling de wieltjes weer in de oude staat terug te brengen.

Laatst gewijzigd: 26-4-2007