Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk 26 april 2007 PO/KO/07/13413

Onderwerp
Toezegging opleidings- en bijscholingsactiviteiten Expertisecentrum Nederlands

Op 14 september 2006 heeft een Algemeen Overleg over geletterdheid en taal plaatsgevonden. Tijdens dit overleg heeft de toenmalige minister, Maria J.A. van der Hoeven, toegezegd de Kamer nader te informeren over de opleidings- en bijscholingsactiviteiten Nederlandse taal van het Expertisecentrum Nederlands voor docenten. Met deze brief wil ik deze toezegging nakomen.

Het Expertisecentrum Nederlands heeft diverse activiteiten ondernomen. Zo heeft zij samen met verschillende partners materiaal, programma's en curriculumonderdelen ontwikkeld. Deze producten worden gebruikt door de Pabo's voor de opleiding van studenten en docenten.


1. Het Expertisecentrum Nederlands heeft in het kader van het project MILE (Multimediale Interactieve Leeromgeving) Nederlands een multimediale geïntegreerde leeromgeving ontwikkeld voor taaldidactiek voor studenten (nascholingscursisten) en docenten van de Pabo. Uit onderzoek blijkt dat docenten en studenten tevreden zijn met het materiaal. Het materiaal wordt op vrijwel alle Pabo's gebruikt.


2. Het Expertisecentrum Nederlands, CPS en enkele schoolbegeleidingsdiensten hebben een leesinterventieprogramma ontwikkeld, het zogenaamde ELLO-programma. Op een deel van de Pabo's wordt dit gebruikt.


3. Vrijwel alle opleidingen hebben publicaties van het Expertisecentrum Nederlands op hun boekenlijst staan. Het gaat dan vooral om de protocollen Leesproblemen en Dyslexie en de Tussendoelen geletterdheid.


4. In het project Taallijn is samen met vijf Pabo's een curriculumonderdeel voor Pabostudenten gemaakt. Het wordt in 2007 op tien Pabo's geïmplementeerd. Ook zijn er binnen de Taallijn Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

activiteiten gericht op de ROC's. Met twee ROC's is samen een module ontwikkeld. Inmiddels hebben tien ROC's aangegeven van deze module gebruik te willen maken.


5. In aansluiting op de Taallijn heeft het Expertisecentrum Nederlands de SBL-competentie gespecificeerd voor werken met de Taallijn. De SBL-compententies zijn algemeen, dat wil zeggen niet specifiek naar vakinhouden. Het Expertisecentrum Nederlands heeft een vertaling gemaakt zodat opleidingen die competentiegericht werken de scholingsmodulen makkelijker in kunnen passen in het opleidingsprogramma.


6. In opdracht van het ministerie en het LOBO (landelijke overleg van Pabo-directeuren) heeft het Expertisecentrum Nederlands samen met de KPC groep het curriculum voor de Post HBO- opleiding Taalcoördinator ontwikkeld. Deze nascholing wordt verzorgd door de Pabo's.


7. In het kader van het Masterplan Dyslexie is ook een beoordelingskader voor leesproblemen en dyslexie ontwikkeld en zijn assessmentsituaties uitgewerkt in een bronnenboek. Op dit moment is dat bij tien Pabo's uitgezet. In 2007 wordt een module leesproblemen en dyslexie voor de Pabo's ontwikkeld.


8. Het Expertisecentrum Nederlands is betrokken bij de ontwikkeling door het Cinop van een beschrijvingskader voor de leerlijnen in het MBO.


9. Het Expertisecentrum Nederlands werkt samen met CITO aan de diagnostische toets Nederlands voor beginnende Pabostudenten. Deze activiteiten zijn niet gericht op de ontwikkeling maar de toetsing van competenties.


10. Sinds december 2006 participeert het Expertisecentrum Nederlands samen met de Hogeschool Utrecht en het Instituut voor Leraar en School van de Radboud Universiteit in LEONED, landelijk expertisecentrum opleidingen Nederlands en diversiteit. In april is de startconferentie van LEONED. Aan deze conferentie nemen leraren van Pabo's en eerste en tweedegraads lerarenopleidingen deel.


11. Sinds februari 2007 werkt het expertisecentrum samen met de Marnix Academie Utrecht in het lectoraat Taalbeleid in multiculturele scholen.

Ik reken erop dat de activiteiten van het Expertisecentrum Nederlands het niveau van het Nederlandse taalonderwijs ten goede komen.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl Contactpersoon: A.M.C.C. Kruit, T +31-70-4122246,IPC 2400 E