Gemeente Delft

College van b&w besluit tot deelname Avalex nieuwe stijl

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor in te stemmen met deelname aan de vernieuwde gemeenschappelijke regeling Avalex. Reinigingstaken worden daarmee overgedragen aan het regionaal reinigingsbedrijf Avalex. Volgens het college wordt voldaan aan de voorwaarden die zijn gesteld aan de overdracht: kostenreductie, opbrengstverhoging en het beheersbaar houden van de afvalstoffenheffing. Voor de inwoners verandert er niets. De onderhandelingen over het sociaal plan, dat de overgang van het reinigingspersoneel regelt, zijn bijna afgerond.

Met de deelname aan de vernieuwde gemeenschappelijke regeling Avalex ontstaat schaalvergroting. Die schaalvergroting is nodig om de afvalinzameling in Delft efficiënt uit te blijven voeren. Uit onderzoek is gebleken dat Delft te klein is om dat alleen voor elkaar te krijgen. Aansluiting bij Avalex garandeert een goede prijs- kwaliteitsverhouding en behoud van het huidige serviceniveau van de afvalinzameling.

Delft houdt het voor het zeggen als het gaat over bedrijfsvoering, kwaliteit, financiën en serviceniveau. Afvalbeleid blijft een taak van de gemeente en daarmee bepaalt Delft zelf hoe vaak bijvoorbeeld het huisvuil, GFT en grof-vuil wordt opgehaald. Wat dat betreft verandert er voor inwoners van Delft niets. De gemeente neemt zitting in het dagelijks bestuur van Avalex en kan zo haar rol als mede-eigenaar en opdrachtgever aan Avalex uitvoeren.

Avalex is op dit moment afvalinzamelaar voor de gemeenten Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk en Wassenaar. De deelname aan Avalex nieuwe stijl wordt op 16 mei in de commissie Wijk, Verkeer en Beheer en op 31 mei in de gemeenteraad behandeld.

Noot voor de redactie (