Gemeente Heerlen

Gemeente Heerlen en Booch? blij met landelijke insteek

Booch? Festival uitverkoren tot partner Essent Awards@festivals

Het Heerlense Booch? Festival behoort tot de 15 uitverkoren festivals die gebruik mogen maken van de Essent Awards@festival regeling. Voor Booch? betekent dit dat twee van de 10 Essent Award winnaars van het seizoen 2006-2007 geboekt kunnen worden. Het betreft hier muzikanten die goed in de markt liggen en flink worden 'gehyped'. De organisatie van Booch? heeft Award winnaar DENNIS al geboekt. Met een tweede Essent-Award winnaar is Booch? momenteel nog in onderhandeling. De organisatie van Booch? en de wethouder van Cultuur Karel Scholtissen zijn blij met deze festivalsamenwerking: 'Hierdoor krijgen wij de mogelijkheid om de Heerlense popscene nog verder op de kaart te zetten. Bovendien levert het ons ook nog eens landelijke publiciteit op!"

Essent Award@festivals is feitelijk een uitbreiding van de bestaande Essent Award, de aanmoedigingsprijs voor veelbelovend poptalent. Twee keer per jaar mogen vijf veelbelovende acts zich verheugen op een financiële en promotionele backing van energiebedrijf Essent. Acts die eerder een Essent Award ontvingen zijn o.a. Spinvis Ali B en Di-rect. De essentie van Essent Awards@festivals is winnaars van een Essent Award een podium te geven om zich nog meer in de kijker te kunnen spelen op een (of meerdere) van de lokale en regionale popfestivals.

Het tiende Booch? zomerfestival vindt dit jaar plaats op 18 en 19 augustus. Sinds het begin heeft Booch? altijd een eigenwijze programmering gerealiseerd, die - gezien de stijgende bezoekersaantallen en vooral ook de stijgende waardering - een succes mag heten. Die eigenwijze programmering berust aan de ene kant op het realiseren van een onverwachte mix van muziekstijlen en -genres op één podium door elkaar heen en anderzijds op publieksinbreng.

Meerdere stijlen van pop, rock, house, latin, jazz enz, enz op één podium is een belangrijk kenmerk van Booch? festival. Het is een gratis toegankelijk festival en van tevoren worden geen tijden van optredens bekend gemaakt. Als liefhebber van bijvoorbeeld death-metal weet je dan wel van tevoren dat je op zaterdagavond in Heerlen-Centrum moet zijn om de band van jou favoriete genre live aan het werk te zien, maar je weet niet precies wanneer ze optreden. Dus maak je en passant nog kennis met een hele aardige ska-band die dan ook blijkt op te treden. Of je ervaart de magie van goede housemuziek of je betrapt jezelf erop dat je staat mee te swingen bij de tonen van een latin-dance live act.

Vier pijlers programmering Booch?
Voor de tiende editie zijn er vier pijlers waarop de programmering rust.
1. De Essent Award.
Booch? is er trots op dat het door de organisatie van de Essent Awards (www.essentawards.nl) is uitgekozen als een der 15 festivals in Nederland die gebruik kunnen maken van de speciale Essent Award regeling. Ieder jaar steunt Essent 10 jonge en veelbelovende artiesten met een Essent Award. De winnaars krijgen een promotiebudget, media-aandacht en spelen op de festivals. Booch? is dus als één van die 15 festivals geselecteerd en heeft in dat kader Essent Award-winnaar Dennis (www.thisisdennis.com) geboekt! Met een tweede Essent Award winnaar is Booch? momenteel nog in onderhandeling
2. De eigen Booch? band- en dj-contest.
In 2007 organiseert Booch? voor de vijfde maal haar bandcontest en dj-contest. Niet meer alleen in Heerlen of Parkstad, maar dit jaar voor het eerst ook daarbuiten, namelijk in Sittard en Aken! De contest telt drie voorrondes voor de bands en drie voor de dj's en daarna zijn er voor beide muzieksoorten de finales. Via de eigen website van Booch? (www.booch.nl) is het verloop van de huidige contesten te volgen. De strijd is nog in volle gang, maar zeker is dat de winnende band en de winnende dj uit de beide finales zullen spelen op het festival in de zomer.


3. De Media Groep Limburg publieksnominatie.
In samenwerking met Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad hield Booch? in de voorbije maanden een peiling onder de lezers van beide krantentitels. De lezers konden via de papieren krant en via de internetsite van de kranten stemmen op een aantal namen van bands voor Booch? De hoogste score behaalden twee Belgische toppers: Das Pop en Gabriël Rios. Het is nu aan de programmeurs en de financiële onderhandelaars van Booch? om te bezien welke van die acts naar Heerlen gehaald kan worden.


4. 10 jaar Booch? programmering.
De vierde programmeringpijler komt natuurlijk vanuit de programmeurs van Booch? zelf. Die luisteren veel naar nieuwe muziek, vooral op allerhande radiostations in Nederland en België, ze bezoeken concerten en gaan elk jaar naar Noorderslag in Groningen om de beste talenten voor het komend jaar te 'spotten'. Daarnaast krijgt Booch? hele bergen CD's en e-mails met bandinformatie binnen, waaruit ook geselecteerd wordt. Selectiecriteria voor de Booch? programmeurs zijn: er moet een mix van muziekstijlen en genres op het podium komen. Booch? is dus geen rockfestival, want je komt er ook hiphop of dance tegen. Verder moet er een mix van bekende namen en nieuw, jong talent zijn. Jonge bands en dj's krijgen zo kansen om op een groot podium voor een groot publiek te spelen, terwijl ze op de affiche staan met 'grotere' namen en daar dus veel baat bij kunnen hebben in hun verdere ontwikkeling. Ook belangrijk is dat Booch? géén coverbands programmeert. Het is - zo blijkt uit de praktijk - niet altijd uitgesloten dat een band een cover speelt, maar uitgangspunt is dat een band eigen werk moet komen spelen in Heerlen.

HEERLEN, 26 april 2007
Gemeente Heerlen
Concernstaf Communicatie Booch? Festival
H. Bladt T. Souren-vd Geijn
(045) 560 40 70 (045) 5630032
06 - 30731041 (buiten kantooruren)
persvoorlichting@heerlen.nl trudie@booch.nl


-----------------------
b e r i c h t

p e r s

---- --