Ingezonden persbericht


patië nten komen slechter de gevangenis uit dan ze erin gaan'
Mime-Version: 1.0

SVG Persbericht

`Kans voor Albayrak en Hirsch Ballin om recidive echt aan te pakken'

Verslaafden en psychiatrisch patiënten komen slechter de gevangenis uit dan ze erin gaan. De verslavingsreclassering wijst al jaren op de desastreuze gevolgen van het inperken van het reclasseringswerk en op het tekortschieten van zorg en begeleiding van gedetineerden. De (onafhankelijke) Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming onderschrijft deze stellingname volmondig in zijn advies aan het departement1. De verslavingsreclassering gaat er dan ook vanuit dat de bewindslieden van Justitie het rapport benutten om verbeteringen aan te brengen en de reclassering weer meer armslag te geven voor de herintegratie van gedetineerden.

De Raad stelt dat verslaving en psychiatrische stoornissen vaak de oorzaak zijn van delicten. Het is dan ook niet alleen menselijk gezien belangrijk om goede zorg te bieden, maar ook vanuit het oogpunt de samenleving beter te beveiligen. Goede zorg dringt recidive terug. Het aantal gedetineerden met een ernstige psychische stoornis of verslaving groeit. Ongeveer de helft van de gedetineerden heeft een verslavingsprobleem. De bevolking van de bijzondere afdelingen in het gevangeniswezen is vergelijkbaar met die van psychiatrische inrichtingen. De deskundigheid in de inrichtingen is daar echter niet op toegerust.

Uit de praktijk van de verslavingsreclassering kunnen we deze bevindingen volmondig bevestigen. We roeien met de riemen die we hebben, maar het ontbreekt in feite aan voldoende mogelijkheden om begeleiding te bieden binnen de gevangenis, om gedetineerden te laten afkicken of om gedetineerden vlot toe te leiden naar de zorg. De mogelijkheden die er in het verleden wel waren, zijn stelselmatig afgebouwd. Door deze tekortkomingen komen veel gedetineerden in de samenleving terug zonder dat er iets aan hun stoornis is gedaan. De tekortkomingen waar de Raad op wijst zijn deels de gevolgen van bezuinigingen. Maar een belangrijke oorzaak ligt ook in de inperking van de ruimte voor het reclasseringswerk. De reclassering mag alleen nog werken ten dienste van het strafrecht. Reclassering dient echter weer een aanvulling op de strafoplegging te zijn. De verslavingsreclassering - met als achterland de (verslavings) zorg - heeft de deskundigheid en infrastructuur om te komen tot een goede combinatie van (toeleiding) naar zorg, begeleiding, een vlotte advisering aan de rechter, toezicht en straf, waardoor de kansen op herintegratie aanzienlijk toenemen.

De verslavingsreclassering onderschrijft de meeste aanbevelingen van de Raad. De expertise en de informatievoorziening moeten worden verbeterd; er moet een gerichter zorgaanbod tot stand komen binnen de gevangenissen. Dit betekent dus ook het stopzetten van de afbouw van verslaafden begeleidingsafdelingen (VBA's).

26 april 2007

SVG Amersfoort, tel.033-4608918 of 06- 55816747(Edwin ten Holte, directeur)

De Stichting Verslavingsreclassering GGZ (SVG) is een landelijke koepelorganisatie van 11 (verslavings)zorginstellingen met een reclasseringserkenning. De organisaties verlenen vroeghulp, geven adviezen aan OM en ZM, leiden toe naar de zorg en voeren gedragsinterventies en werk-en leerstraffen uit. Ruim
1/3 deel van de reclassenten wordt door de SVG begeleid. Dit aantal is groeiende.


1 De zorg aan gedetineerden met een ernstige psychiatrische stoornis of verslaving: Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (2 april 2007)

Stichting Verslavingsreclassering GGZ 1 Postbus 830

3800 AV Amersfoort
www.svg.nl
info@svg.nl

---- --