Gemeente Rotterdam

Op 20 april heb ik de officiële opening verricht van groeibriljant 'De Boogjes'. Eigenlijk behoort dit project niet meer zo te heten. De Boogjes zijn namelijk verdwenen. De winkels die onder de boogjes zijn gehuistvest waren slecht zichtbaar, ze lagen verscholen onder de boogjes. Want de bedompte galerij lokte veel vervuiling en andere verloedering uit. En dat op een toplocatie als de kop van de Nieuwe Binnenweg.

De 'oude' boogjes op de kop van de Nieuwe Binnenweg hebben het veld moeten ruimen voor een strakke winkelwand van glas en staal. De nieuwe winkelstraat is als het ware ingeklemd tussen twee opvallende boeksteunen voorzien van litteraire spreuken. Het is een goed voorbeeld van samenwerking tussen overheid en particuliere partners en eigenaren in het kader van het project 'Groeibriljanten'. De opening op 20 april vond plaats met een debat onder leiding van Jacobine Geel in de Paradijskerk. Initiatiefneemster en eigenaresse van Caland Schoenen, Anke Griffioen, gaf zette uiteen wat de rolverdeling is tussen overheid en particulier initiatief. Francine Houben van Architectenbureau Mecanoo ging in op het 'transformatieproces'.

Het project aan de Nieuwe Binnenweg is een mooi voorbeeld van wat er mogelijk is in het kader van Groeibriljanten. Een groeibriljant is een kansrijke plek in de stad, die door particulier initiatief en met steun van gemeentelijke middelen en kennis uit kan groeien tot een locatie waar buurtbewoners op één of andere wijze profijt van hebben. Het initiatief is bedoeld om de kleinschaligheid in de grote stad terug te brengen. In 2008 volgt een nieuwe ronde in het kader van Groeibriljanten.

Boogjes bij nacht

Debat Boogjes Jacobine & Dominic

Bron: Bestuursdienst, 26-04-2007