Gemeente Zaanstad

26-04-2007

Juryleden bekend voor de Zaanse Cultuurprijzen 2007 Gemeente Zaanstad selecteerde de volgende personen als jurylid voor de Cultuurprijzen:

- de heer C. de Graaff, directeur Kunst en Cultuur Noord-Holland
- mevrouw S. Kooke, journalist bij Trouw

- mevrouw L. van 't Hooft, beleidsmedewerker Kunst en Cultuur gemeente Bergen

- mevrouw E. Allijn, student culturele maatschappelijke vorming
- de heer J.H.S. Hoogma, gepensioneerd, was werkzaam in de uitgeverswereld

Taak jury
De jury maakt een keuze uit de inzendingen voor genomineerden en brengt een advies uit aan burgemeester en wethouders, die vervolgens besluiten wie de cultuurprijs en wie de aanmoedigingsprijs krijgt.

Cultuurprijs en Aanmoedigingsprijs
De Zaanse Cultuurprijzen bestaan uit de Cultuurprijs en de Aanmoedigingsprijs. De Cultuurprijs bedraagt EUR 2.500,- en wordt toegekend vanwege bijzondere prestaties en kwaliteiten. Het werk is van hoge en constante kwaliteit waardoor bekendheid is verworven op regionaal, nationaal of internationaal niveau. De Aanmoedigingsprijs bedraagt EUR 1.250,- en wordt uitgereikt om aankomend, veelbelovend talent extra te stimuleren. De kandidaat is een cultureel talent dat in zijn/haar werk is geïnspireerd door de Zaanstreek of die met zijn/haar werk het Zaanse culturele leven heeft verrijkt. De gemeente kent deze prijzen al sinds 1979. Dit jaar ligt het accent van de prijzen op de literatuur. De andere categorieën waarin de gemeente de jaarlijkse prijs kan uitreiken zijn: literatuur, beeldende kunst, podiumkunst, muziek- en zangkunst en erfgoed.

Bekendmaking winnaars
Tijdens de cultuurmarkt op zaterdag 30 juni maakt Ronald Ootjers, wethouder van Cultuur de winnaars bekend.

Wilt u meer weten over de Zaanse Cultuurprijzen? Kijk dan op www.zaanstad.nl

Uitvoeringsregels grondprijzen
Jaarlijks stelt de gemeente de nieuwe grondprijzen vast voor onroerendgoed transacties. Het College van B&W heeft ingestemd met de uitvoeringsregels grondprijzen 2007. Hierin zijn regels en tarieven vastgelegd die de gemeente hanteert bij de aan- en verkoop van grond. De gemeente wil vanaf 1 januari 2008 niet meer uitgaan van één percentage van alle onroerendgoed transacties. De prijsaanpassingen zullen dan per segment toegepast worden. De gemeente denkt zo beter te kunnen inspelen op de verschillen in prijsontwikkeling. De prijsindexatie voor 2007 is vastgesteld op 2,5%. Deze gelden met terugwerkende kracht vanaf 13 februari 2007.

Baggerbeleidsplan vastgesteld
Het college van B&W heeft het baggerbeleidsplan vastgesteld. In dit plan staat aangegeven welke Zaanse waterwegen en watergangen de komende jaren worden gebaggerd. Het op breedte en diepte houden van de Zaanse waterwegen en watergangen is voor een deel een gemeentelijke taak. De hoofdwatergangen worden door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier onderhouden. In de Keur van het Hoogheemraadschap staat beschreven aan welke eisen de waterhuishouding moet voldoen. Het uitvoeren van de gemeentelijke baggerwerkzaamheden kost jaarlijks ongeveer EUR 1,4 miljoen.

Verder besloot B&W:

* Kennis te nemen van activiteitenplan 2007 van de Politie Zaanstrek Noord en Zuid. Het College biedt de gemeenteraad het plan aan.
* Akkoord te gaan met het overschrijden van de aanbestedingsgrens van 40.000 euro voor het Zaans Verkeer en Vervoer Plan.