Gemeente Zaanstad

25-04-2007

Het bestuur van de Zaanse Schans en Gemeente Zaanstad willen een nieuwe weg inslaan om het culturele erfgoed van de Zaanse Schans te behouden. Daarbij willen zij het gebied ontwikkelen en vernieuwen. De Zaanse Schans kampt met achterstallig onderhoud en een grote financiële tekorten. De gemeente heeft EUR 1,5 miljoen extra uitgetrokken om onderhoudsachterstanden weg te werken. Om voor de toekomst een betere basis te scheppen is door de stichting het principebesluit genomen om alle panden te verkopen. Met de opbrengst van de verkoop kan de rest van het achterstallig onderhoud worden aangepakt en kan het huidige exploitatietekort worden ingelopen. Bovendien komt er daarmee geld vrij om te kunnen investeren in ontwikkeling en verbetering van het `product Zaanse Schans'. Het doel van dit plan is om een goed onderhouden en financieel gezonde Zaanse Schans te hebben.

Erfgoed behouden
De Zaanse Schans is opgezet om het Zaanse erfgoed te behouden en is met veel inzet, steun en liefde vanuit de samenleving tot stand gebracht. Het doel van de voorgestelde maatregel is om de Zaanse Schans als parel te kunnen koesteren. De verschillende partijen moeten er samen voor zorgen dat de Zaanse Schans het icoon blijft waar we allemaal trots op kunnen zijn.

Kansen benutten
De Zaanse Schans trekt jaarlijks méér dan 850.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Op het gebied van toerisme en recreatie biedt dit Zaanstad economische kansen. Deze kansen moeten meer benut worden. De Zaanse Schans heeft het in zich om een belangrijke toeristische economische motor te worden voor Zaanstad. De Zaanse Schans moet meer bekend worden in binnen- en buitenland als openluchtmuseum, zonder dat het een attractiepark wordt. Maar dan moet er wel het een en ander gebeuren.

Tweesporenbeleid
De financiële situatie is op dit moment niet goed. Er is achterstallig onderhoud en de exploitatie kampt met grote tekorten. De gemeente Zaanstad heeft al veel geld beschikbaar gesteld; meer subsidie is niet mogelijk. Daarom heeft het bestuur van de stichting Zaanse Schans een plan gemaakt, dat is gebaseerd op twee sporen. Aan de ene kant: uitbreiding van de Zaanse Schans als toeristische trekpleister die bovendien meer geld in het laatje moet brengen, zónder dat het een attractiepark wordt. Aan de andere kant: verbeteren van de financiële situatie door panden op de Zaanse Schans te gaan verkopen, in eerste instantie aan huidige bewoners en ondernemers. Met dit tweesporenbeleid heeft de Zaanse Schans toekomst, zowel voor bewoners en ondernemers als voor toeristen uit binnen- en buitenland.

Panden onderhouden
Net als eigenaren van monumenten elders in de stad worden ook de bewoners en ondernemers op de Zaanse Schans in staat geacht om hun eigen pand te onderhouden. Natuurlijk zal zorgvuldig met de belangen van de huidige huurders moeten worden omgegaan. De directie van de Zaanse Schans zal individueel met hen overleggen en een verkoopplan opstellen, waarin beschreven wordt hoe dat gebeurt.

Procedure
Het college van B&W heeft besloten om de zienswijze van de gemeenteraad te vragen over verkoop van de panden op de Zaanse Schans, voordat zij een definitief besluit neemt om het stichtingsbestuur van de Zaanse Schans toestemming voor de verkoop te geven.