Wageningen Universiteit

aantoonbaar in melk Blauwtong aantoonbaar in melk

26 apr 2007

Onderdeel: Wageningen UR

Onderzoekers van CIDC-Lelystad (onderdeel van Wageningen UR) en diergezondheidsdienst GD zijn erin geslaagd om via melk aan te tonen of een koe geïnfecteerd is of is geweest met het blauwtongvirus. Tot nu toe waren alleen bloedtesten betrouwbaar.

De nieuwe methode, genaamd âmelk-ELISAâ, signaleert antistoffen van het blauwtongvirus in melkmonsters. Ter vergelijking testten de onderzoekers het afgelopen jaar koeien van tien geïnfecteerde bedrijven met zowel de bestaande bloedtesten als de nieuwe melktest. De melk-ELISA kwam als zeer betrouwbaar uit bus.

Onderzoeker Piet van Rijn van CIDC-Lelystad presenteerde de doorbraak tijdens het blauwtongsymposium op donderdag 19 april in Lelystad. âWe kunnen de test nu voor de melk van individuele koeien gebruiken, maar we willen toe naar een test waarmee we de melk in de verzameltank van een bedrijf kunnen testen.â Daarmee is één test voldoende om de status van een heel bedrijf vast te stellen.

De kans is groot dat schapen en koeienhouders ook dit jaar getroffen zullen worden door blauwtong. âDoor de zachte winter kunnen volwassen knutten met het virus de winter hebben overleefd. Eén overlevende is genoeg om het virus te verspreidenâ, zegt Van Rijn.

Omdat een vaccin voor het type virus dat in Nederland actief is volgens de verwachtingen in 2008 klaar is, is het nu zaak snel te kunnen reageren na een uitbraak. âMet een melk-ELISA kunnen we eenvoudiger surveillerenâ, zegt Van Rijn. Nu al wordt tankmelk standaard getest op allerlei kenmerken en mogelijke afwijkingen. Als ook een test voor blauwtong uitgevoerd wordt, kan het virus snel worden opgemerkt.

Maar de betrouwbaarheid van de test voor bulkmelk is nog onbekend. âDe concentratie antistoffen in melk van één koe is duidelijk waarneembaar, maar als die melk verdund is met de melk van vijftig onbesmette koeien, is de concentratie aanzienlijk lager.â De onderzoekers zijn echter optimistisch. Van Rijn: âWe zijn al met een veldproef bezig. Ik denk zeker dat het haalbaar is om straks de methode ook op tankmelk te gebruiken.â / Laurien Holtjer

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op http://www.resource-online.nl.