Cultuurfonds verhoogt jaarlijkse bijdrage aan Ver. Rembrandt

26.04.2007 / 16:44 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: St prins bernhard cultuurfonds

St prins bernhard cultuurfonds

Amsterdam, 26 april 2007. Het landelijk fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft in het eerste kwartaal van 2007 ruim 3,1 miljoen euro toegekend in de sectoren geschiedenis & letteren, beeldende kunst, muziek & theater, kunst- en cultuureducatie, monumentenzorg en natuurbehoud. Van dit bedrag ging een belangrijk deel naar de Vereniging Rembrandt, die haar jaarlijkse bijdrage structureel verhoogd zag van bijna 600.000 euro tot 650.000 euro.

Geschiedenis & letteren
Het hoogste bedrag in deze sector ging naar de Stichting Centrum voor de Geschiedenis van Migranten in Amsterdam. Zij kreeg 50.000 euro voor een website, in het bijzonder voor de digitaliseringskosten en beeldrechten. Met de website wil de stichting de geschiedenis van migranten in Nederland voor een breder publiek toegankelijk maken. Totaal toegewezen in de sector geschiedenis en & letteren: 161.500 euro

Beeldende kunst
In de sector beeldende kunst gingen onder andere toezeggingen naar het Gemeentemuseum Den Haag voor Vazen met tuiten, 300 jaar pronkstukken, een tentoonstelling van de spectaculaire bloemenvazen met tuiten, die rond 1700 in alle maten en uitvoeringen op de markt werden gebracht. De hoogte van de bijdrage was 30.000 euro, waarvan 5.300 euro uit het Margaretha Petronelle Fonds. In de sector beeldende kunst werd in totaal 1.385.800 euro uitgegeven, inclusief de bijdrage aan de Vereniging Rembrandt. Het Cultuurfonds ondersteunt deze vereniging sinds jaar en dag om de aankoop van kunstwerken voor Nederlandse musea financieel mogelijk te maken.

Muziek & theater
Het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag kan een bedrag van 25.000 euro tegemoetzien voor de catalogisering van de collectie viooolmuziek van Willem Noske. De collectie bestaat uit ca. 27.000 titels bladmuziek en 1000 titels literatuur. Het gaat veelal om unieke manuscripten, eerste drukken van oude, vaak Nederlandse uitgevers en werken die in bezit zijn geweest van beroemde violisten als Paganini en Wieniavski. Aan het Onafhankelijk Toneel in Rotterdam is een bijdrage toegezegd van 25.000 euro voor de opera Kwasi & Kwame, De Zwarte met het Witte Hart, gebaseerd op de roman van Arthur Japin. Het bijzondere aan de productie is, dat zij een bewerking is van een succesvol Nederlands boek. In de sector muziek & theater werd in totaal 322.550 euro toegewezen.

Kunst- en cultuureducatie
In de sector kunst- en cultuureducatie is een aantal educatieve en interdisciplinaire projecten gehonoreerd op het gebied van beeldende kunst, theater en geschiedenis. Voorts werd 20.000 euro toegekend aan het Nederlands Uitvaartmuseum in Apeldoorn voor de inrichting van het museum. In de sector werd een totaalbedrag van 106.300 euro toegewezen.

Monumentenzorg
In de sector monumentenzorg ging het hoogste bedrag (25.000 euro) naar Aviodrome, het nationaal luchtvaart en themapark in Lelystad. Het bedrag is bestemd voor de aankoop van een Junkers JU-52. Het vliegtuig is een van de tien laatste exemplaren die in Spanje zijn gebouwd en is gekocht van een Amerikaanse particuliere eigenaar. Met toekenningen in de sector monumentenzorg was een bedrag van 106.000 euro gemoeid.

Natuurbehoud
In deze sector werd het hoogste bedrag (30.000 euro) toegekend aan Landschapsbeheer Nederland in Utrecht voor het project Naar een aantrekkelijk leefgebied voor mens én steenuil. Inclusief deze toekenning ondersteunt het Cultuurfonds het steenuilenproject in totaal met 100.000 euro.
In de sector Natuurbehoud werd 189.800 euro toegewezen.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds steunt activiteiten op het gebied van cultuur en natuurbehoud in Nederland. Het fonds kent voor zijn werkterreinen (geschiedenis & letteren, beeldende kunst, muziek & theater, kunst- en cultuureducatie, monumentenzorg, natuurbehoud en beurzen) vaste adviescommissies, die viermaal per jaar bijeenkomen voor de beoordeling van projecten. De commissie Podiumkunsten vergadert vijf maal per jaar, de commissie Natuurbehoud drie maal. De aanvragen voor Cultuurfondsbeurzen voor talentvolle afgestudeerden aan hbo en wo worden beoordeeld door de commissie Beurzen. Cultuurfondsbeurzen worden één maal per jaar toegekend. Voor de doelstelling is in 2007 ongeveer 24 miljoen euro beschikbaar. Na afdracht van het vaste percentage aan de Europese Culturele Stichting blijft er voor het Prins Bernhard Cultuurfonds ongeveer 19 miljoen euro te verdelen.

Een overzicht van alle toegewezen bedragen is te vinden in de projectendatabase op www.cultuurfonds.nl