Gemeente Gouda


goudse aanpak jeugdwerkloosheid (26-4-2007)

Elke Goudse jongere volgt een opleiding of heeft een baan. Dat is het doel van de Goudse aanpak jeugdwerkloosheid. Op donderdag 26 april ondertekenen de gemeente Gouda en ongeveer zestig partners op feestelijke wijze het convenant Sluitende aanpak jeugdwerkloosheid bij De Goudse Verzekeringen. Hierin spreken zij af hoe ze dit doel willen bereiken en wat ze hier de komende drie jaar concreet voor gaan doen. Bijzondere spreker is de heer ing. A. Aboutaleb, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Hoewel de economie opleeft, is het niet voor elke jongere makkelijk om een baan te vinden. Een passende opleiding is noodzakelijk en ervaring is meestal een voorwaarde. Daarnaast weet niet elke jongere zijn of haar weg te vinden in het oerwoud van vraag en aanbod., aldus wethouder Marion Suijker, die Jeugdzaken in haar portefeuille heeft. Door ondertekening van het convenant slaan bedrijfsleven, het voortgezet onderwijs, toeleidende organisaties op het gebied van werk, inkomen en zorg de handen ineen om te investeren in Goudse jongeren. Hierdoor is alle benodigde kennis, expertise en ervaring aanwezig om jongeren goede vooruitzichten te bieden op onderwijs en werk.

het voortraject
Het project Sluitende aanpak jeugdwerkloosheid is gestart in mei 2006. Het college van burgemeester en wethouders geeft hiermee concreet invulling aan het bestuursakkoord 2006-2010 dit gaan we doen. Alleen in nauwe samenwerking en afstemming met de partners wordt de keten sluitend en werkend.

Er zijn al heel wat stappen gezet. Zo zijn in Gouda voortgezette onderwijsinstellingen en het ID-college gaan samenwerken in het onderwijsplatform. Zij staan voor de taak het leren voor een specifieke groep jongeren aantrekkelijker te maken en uitval te voorkomen. Het Goudse bedrijfsleven werkt inmiddels samen in het werkgeversplatform en zet zich in voor stageplaatsen en vacatures om jongeren het vak in de praktijk te leren. Op 12 april zijn negen ambassadeurs geïnstalleerd uit verschillende bedrijfstakken die zich binnen én buiten hun eigen branche inzetten voor jongeren.

de goudse aanpak
In Gouda bestaat de aanpak van jeugdwerkloosheid uit vier routes die elkaar versterken. Allereerst wordt voortijdig schoolverlaten voorkomen. Jaarlijks verlaten nog ongeveer 240 jongeren de school zonder diploma. Eén van de doelen in het convenant is dat de schooluitval in het schooljaar 2007-2008 gedaald is met twintig procent.

Ten tweede worden alle jongeren zonder opleiding en startkwalificatie in beeld gebracht. Sommige jongeren staan wel ingeschreven als werkzoekende, maar hebben mogelijk niet voldoende (voor)opleiding om terecht te kunnen op de arbeidsmarkt. Anderen zijn nu nog helemaal niet in beeld.

De derde route zet in op de verbinding tussen onderwijs en arbeidsmarkt: zorgen dat jongeren met de juiste kennis en ervaring terecht kunnen bij een werkgever. Jongeren vinden een passende baan, werkgevers vinden het juiste personeel. Ook is er begeleiding voor jongeren, in sommige gevallen terug naar school, in andere gevallen naar werk.

De laatste route is de werkgeversbenadering. De vraag vanuit werkgevers naar arbeidskrachten en de mogelijkheden die zij bieden om ervaring op te doen, zijn leidend voor het traject dat de jongeren volgen. Met het afsluiten van het convenant zegt het bedrijfsleven tweehonderd extra stageplaatsen en vacatures toe voor Goudse jongeren.

Het convenant Sluitende aanpak jeugdwerkloosheid is gericht op de periode 2007-2010. De ambitie is om het aantal partners gaandeweg uit te breiden en een blijvende basis te leggen voor samenwerking. Zodat wellicht ook andere doelgroepen, zoals vrouwen en oudere werkzoekenden, door deze Goudse aanpak actief naar werk begeleid kunnen worden.

Toespraak wethouder Marion Suijker >>