Groen!

Brussel, 26 april 2007

21° verjaardag van kernramp in Tsjernobyl

Paars deed niets om de kernuitstap voor te bereiden

De kernramp te Tsjernobyl blijft voor Groen! hét symbool van het failliet van de nucleaire technologie. De risicos zijn te groot. De installaties raken verouderd. En het is onethisch de problemen rond de opslag van kernafval door te schuiven naar toekomstige generaties. Nucleaire stroom is bovendien erg duur en Electabel wil ook in de toekomst voor miljarden kosten afschuiven op de gemeenschap, zo bleek deze week weer.

Groen! wil dat de kerncentrales worden gesloten zoals is vastgelegd in de wet op de kernuitstap. De paarse partijen keurden deze uitstap mee goed tijdens de vorige regeertermijn, maar hebben niets gedaan om deze uitstap voor te bereiden. In plaats van te investeren in alternatieven bleven ze ruzie maken over de kerncentrales, en staan we vandaag geen stap verder.

Vandaag weten we ook zeker dat initiatieven die met veel poeha werden aangekondigd, zoals een mottenballentaks op afgeschreven centrales, niet meer waren dan praat voor de vaak.

Jaarlijks gaat er nog altijd 463 miljoen steun van de overheid naar de nucleaire sector. De regering Verhofstadt 2 keurde de invoer van kernmateriaal voor verwerking in Dessel goed. Bovendien liet men toe dat het nucleair passief van 4 miljard dat werd aangelegd (om centrales te ontmantelen e.d.) in Franse handen terecht kwam. Groen! wil dat dit geld terug onder Belgisch beheer komt.

Paars liet ook na voldoende te investeren in de alternatieven voor kernenergie. De windmolens op de Noordzee staan er nog altijd niet. Inzake isolatie en energiebesparing in woningen en gebouwen, op het vlak van zonnestroom en warmte-kracht-koppeling hebben we een immense achterstand opgebouwd t.o.v. de ons omringende landen. Paars besliste ook de verouderde steenkoolcentrales open te houden, die op zich al verantwoordelijk zijn voor 10% van de uistoot van de broeikasgassen in ons land.

Groen! wil dat de volgende federale regering niet alleen vast houdt aan de kernuitstap, maar die effectief begint voor te bereiden. Dat kan volgens het Federaal Planbureau, samen met de uitvoering van een omvattend klimaatplan.

Eloi Glorieux, Vlaams parlementslid Groen! Ethel Brits, 3de plaats Antwerpse Kamerlijst