Ingezonden persbericht


Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie

Persbericht

|Datum|:|26 april 2007                                                    |
|Titel|:|Paardensector aan de slag met het landschap                      |
Paardensector aan de slag met het landschap

BAARN / ERMELO- (KNHS/SBNL) Paardenhouders zijn bereid om te investeren in de kwaliteit van natuur en landschap en te zorgen voor landschappelijke inpassing van hun activiteiten. Van de overheid, vooral van de gemeente, verwachten ze duidelijkheid over de spelregels. Verder willen ze ruimte voor ondernemerschap zodat de paardenhouderij duurzaam kan worden ingepast in een groene omgeving. De gemeentes staan open voor deze initiatieven. Dit was de belangrijkste uitkomst van de studiemiddag Zorg voor Paard en Landschap op kasteel Groeneveld in Baarn.

Op donderdag 26 april jl. discussieerden ruim tachtig vertegenwoordigers vanuit gemeenten, paardensector en landschapsorganisaties over dit onderwerp. De studiemiddag vormde de formele aftrap van het project Zorg voor Paard en Landschap, een initiatief waarbij de paardensector en landschapsorganisaties nauw samenwerken aan de landschappelijke inpassing van de paardensector.

De paardensector is in opmars. Deze voorziet in een groeiende behoefte aan buiten zijn en contact met dier en natuur. De regionale economie krijgt er een impuls door. Aan de andere kant bestaat het risico van verrommeling van het landschap: witte linten, afgetrapte paardenweiden en fantasieloze rijhallen. Vele lokale overheden signaleren dit probleem en proberen de negatieve ontwikkelingen te beheersen met nieuw beleid. Helaas kan dit tot gevolg hebben dat de ontwikkeling van de paardenhouderij daarmee wordt belemmerd.

Het doel van de studiemiddag was het bieden van handreikingen voor landschappelijke inpassing van de paardenhouderij. In workshops is stilgestaan bij de mogelijkheden voor lokale overheden om de landschappelijke inpassing te stimuleren. Het is niet gewenst dat iedere gemeente zijn eigen regels, procedures en voorschriften gaat opstellen. Deze stelling werd algemeen onderschreven. Er zijn landelijke kaders, zoals de handreiking 'Paardenhouderij en Ruimtelijke Ordening' die door de Sectorraad Paarden en de VNG is uitgegeven. Verder moet er vooral per situatie ruimte zijn voor maatwerk, aldus de deelnemers. Aan de studiemiddag werd deelgenomen door bestuurders en ambtenaren van gemeenten en andere overheden, vertegenwoordigers van de sector Paarden en de sector Natuur. Juist op gemeentelijk niveau worden afspraken gemaakt over de inpassing van de paardenhouderij.

Zorg voor Paard en Landschap
Het project Zorg voor Paard en Landschap is een gemeenschappelijk initiatief van Sectorraad Paarden, Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS), Practical Training Centre (PTC+), Stichting Beheer Natuur en Landelijk Gebied (SBNL), Landschapsbeheer Nederland en Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM). De filosofie van de initiatiefnemers van het project Zorg voor Paard en Landschap is dat de paardensector ook haar eigen verantwoordelijkheid heeft voor een gedegen landschappelijke inpassing. Op dat moment kan stringent overheidsbeleid achterwege blijven en kunnen de ontwikkelingskansen voor de paardenhouderij behouden blijven. Vanuit de overheid zullen hiervoor de kaders moeten worden aangegeven.

Meer informatie: www.paardenlandschap.nl