M.i. verbetert concurrerende positie van installateur

26.04.2007 / 17:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Uneto-vni

Uneto-vni

Methodisch Innoveren verbetert concurrerende positie van installatiebedrijven

Zoetermeer: UNETO-VNI maakt op 26 april de resultaten van het pilotprogramma Methodisch Innoveren bekend. Het programma is door de brancheorganisatie in samenwerking met TLO ontwikkeld om de concurrerende positie van de installatiebranche te vergroten. Bij slagen van het project kan het coachingstraject in de gehele bouwkolom worden gebruikt om de processen rondom de werkplek te verbeteren. Een aantal installatiebedrijven heeft het afgelopen jaar als 'proefkonijn' deelgenomen aan het programma Methodisch Innoveren. De resultaten die zijn voortgekomen uit de pilot zijn veelbelovend.

Het programma is bestemd voor werknemers van bedrijven en is bedoeld om veranderprocessen op gang te brengen binnen de eigen organisatie en rondom de werkplek van de deelnemer. Het doel is om het installatiebedrijf hoger in de bouwkolom te krijgen, om dichter op de klant te zitten en om innovaties en efficiency al in de ontwerpfase van een project te stimuleren. Het initiatief past binnen het Convenant Integraal Ontwerpen en Bouwen waarbij het uitgangspunt is dat bouwpartijen in de ontwerpfase gezamenlijk met elkaar aan tafel zitten met als doelstelling om levensduur afhankelijk te ontwerpen, i.p.v. te concurreren op de laagste prijs. UNETO-VNI, dé brancheorganisatie voor de installatiebranche wil deze ervaringen en de factoren voor een succesvolle onderneming delen met haar achterban en met partners in de bouwsector.

UNETO-VNI organiseert hiervoor op donderdag 26 april 2007 van 17.30 - 21.00 uur een kennisdeelbijeenkomst in de Jaarbeurs (Beatrixgebouw) in Utrecht. Tijdens deze bijeenkomst wordt een M.i. Award uitgereikt door Titia Siertsema, directeur UNETO-VNI, om bijzondere aandacht te gegeven aan de wijze waarop de deelnemende bedrijven de geslaagde aanpak duurzaam wil gaan verankeren. Wij willen u van harte uitnodigen om deze sessie bij te wonen en kennis te maken met de ervaringen van de deelnemers. Uiteraard wordt deze innovatiekennis met u gedeeld onder het genot van een hapje en drankje.

Tijdens de bijeenkomst wordt een aantal concrete innovaties binnen de installatiebedrijven als resultaat van Methodisch Innoveren gedemonstreerd. Het gaat hierbij om praktische procesverbeteringen, die direct bijdragen aan de verlaging van (faal)kosten en betere bediening van de klant. 'Werknemers in de installatiebranche denken in oplossingen, maar moeten ook hun werkprocessen standaardiseren en hun kennis op efficiënte wijze structureren en delen om concurrerend te zijn.', aldus Siertsema.

Siertsema: 'Installatietechniek biedt vandaag de dag legio mogelijkheden om maatschappelijke behoeften op te lossen. Oplossingen voor vergrijzing, extramurale zorg, energiebesparing, duurzaamheid, leefbaar binnenklimaat of thuiswerken liggen steeds vaker ten grondslag aan een project. Het zijn vraagstukken die kansen bieden voor de installateur en de branche. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld integraal concepten aan het ontwerpen met partners in de keten voor 'frisse scholen' om de prestaties van scholieren te verbeteren. Steeds meer installatiebedrijven verstevigen hun positie op de markt door de behoeften van de klant in kaart te brengen, te vertalen in oplossingen en deze kennis in de ontwerpfase te delen. Dat vraagt om hogere eisen van het personeel en professionalisering van de bedrijfsprocessen. Met Methodisch Innoveren leren de deelnemers een gemeenschappelijke visie te formuleren en deze middels standaarden om te zetten in resultaten met een lange levensduur.'

De bijeenkomst biedt volop mogelijkheden voor deelnemers, management, coaches en overige belangstellenden om met elkaar van gedachten te wisselen over de aanpak van Methodisch Innoveren en de daarmee behaalde resultaten.


---