Ingezonden persbericht


Nieuwe EU-richtlijn tegen criminaliteit belemmering voor copyrightbescherming

Politieke beslissing staat introductie Europese producten in groeimarkten in de weg

Amsterdam, 26 april 2007 - Het Europees parlement heeft gisteren een nieuwe richtlijn aangenomen voor de harmonisatie van sancties tegen het schenden van intellectueel eigendom. De richtlijn heeft geen betrekking op patenten. Ze komt weliswaar tegemoet aan maatregelen om patentinbreuk in Europa te voorkomen, maar beperkt de mogelijkheid om piraten en anderen die inbreuk maken op auteursrechten strafrechtelijk te vervolgen - als ze geen aanwijsbaar financieel voordeel met de piraterij behalen. De Business Software Alliance (BSA), het samenwerkingsverband van softwareleveranciers en hardwarepartners tegen illegale software, spreekt zijn zorgen uit over deze stap terug in de Europese copyrightwetgeving. Volgens de BSA kan deze nieuwe wetgeving een 'piraterijparadijs' van Europa maken.

Francisco Mingorance, Director Public Policy van BSA Europa: "Deze nieuwe richtlijn zal groeperingen die de top van de digitale piraterij vormen beschermen. Zij houden zich voor de lol of uit rebellie bezig met piraterij en niet uit winstbejag."

In de afgelopen jaren richtten drie van de grootste internationale acties waarin BSA participeerde zich op internetpiraterij die niet op geldelijk gewin was gericht. Een bekend voorbeeld is Operation Buccaneer, waar de betreffende groep internetpiraten verantwoordelijk was voor het illegaal verspreiden van beschermd materiaal ter waarde van miljoenen euro's. Oneigenlijk gebruik en piraterij zijn grote problemen en het zou nooit zo moeten zijn dat legale privé-activiteiten (zoals kopiëren voor privégebruik en formaatwijzigingen in eigen huis) strafbaar worden of leiden tot vervolging volgens het strafrecht. Met de introductie van de toevoeging 'voor geldelijk gewin' als voorwaarde voor vervolging en de beperking van strafrechtelijke sancties voor copyrightschending, zendt het Europees parlement echter politieke signalen uit die haaks staan op de inspanningen van Europese regeringen om de markttoegang tot opkomende markten als China te verbeteren. Europa kan het zich niet veroorloven met twee maten te meten en de drempels voor piraterij te verlagen, terwijl ze andere landen met veel piraterij vragen strenger op te treden.

De nieuwe richtlijn moet nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie en de Europese ministerraad.

# # #

Business Software Alliance (BSA)
De Business Software Alliance (BSA) richt zich op het bevorderen van een veilige en legale digitale wereld. De BSA fungeert als spreekbuis van de commerciële softwaremarkt en hardwarepartners in de richting van overheden en de internationale markt. Leden van de organisatie behoren tot de snelst groeiende industrie ter wereld. De BSA-programma's ondersteunen technologie-innovatie op basis van educatie en beleidsinitiatieven die bescherming van auteursrechten, cyberbeveiliging, handel en e-commerce bevorderen. BSA-leden zijn onder andere Adobe, Apple, Autodesk, Avid, Bentley Systems, Microsoft, Monotype, Symantec, Tekla en UGS. Associate BSA-leden zijn: Attachmate, Mamut, Microstar, OWG.