Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 26 april 2007

In deze nieuwsbrief o.a. aandacht voor:
Uit de Stadsdeelraad: geld voor Rembrandtparkfestival Concept Nota Wonen ter inzage
Dagelijks Bestuur wil klachtenafhandeling verbeteren Marokkaaanse vaders vertellen over opvoeding
Verhalenwedstrijd Juni Kunstmaand
Parkeerloket naar stadsdeelkantoor

Uit de Stadsdeelraad: 5000 euro voor Rembrandtparkfestival Het Rembrandtparkfestival 2007 krijgt een bijdrage van 5000 euro van het stadsdeel. De PvdA, GroenLinks en D66 hebben aflopen dinsdag in de raadsvergadering een motie ingediend, die tot dit besluit heeft geleid. Zij zijn van mening dat het festival in 2006 een succes was voor bewoners van De Baarsjes en het stadsdeel in het algemeen. Voorzetting van het festival zou dan ook een positieve uitstraling hebben naar de buurt en de bewoners. Portefeuillehouder Arco Verbrug gaf tijdens de vergadering al aan dat hij de 5000 euro kan financieren uit het potje voor initiatieven in het kader van Wij Amsterdammers. Wij Amsterdammers is een actieprogramma waarbij wordt geïnvesteerd in het versterken van contacten tussen individuen en groepen mensen. De VVD-fractie stemde tegen al vonden zij het festival een uitstekend initiatief. De organisatoren voldoen, volgens de VVD, als welzijnsinstelling niet aan de criteria waaraan de aanvraag voor een bijdrage moet worden getoetst. Het zou hier namelijk niet om een particulier initiatief gaan, een van de voorwaarden. Daarnaast was de aanvraag simpelweg te laat ingediend. De VVD had ook moeite met het zonder meer verstrekken van dit soort bedragen aan organisaties, enkel omdat zij de weg naar de raad weten te vinden.

Conceptnota ter inzage
Wonen in De Baarsjes
Terugdringen van de doorstroming, verder investeren in de woonkwaliteit en de woonomgeving en extra aandacht voor speciale woonvormen zijn de drie peilers waarop het Dagelijks Bestuur De Baarsjes zijn woonbeleid fundeert. De visie op dat beleid ligt vanaf vandaag in de vorm van de concept Nota Wonen 2007 in het stadsdeelkantoor ter inzage. De conceptnota is ook via de website van het stadsdeel te lezen. Bewoners en andere belanghebbenden kunnen tot 23 mei schriftelijk reageren op de nota. Het Dagelijks Bestuur legt de nota ook voor aan het digitale bewonerspanel. De definitieve versie wordt op 19 juni besproken in de Commissie Wonen. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Harold Ytsma, 06 5342 0466.

De Baarsjes: klachtenafhandeling verbeteren
Bewoners van De Baarsjes hebben in 2006 28 klachten ingediend bij het stadsdeel. De meeste klachten gingen over straatvuil en burgerzaken (elk zesmaal). Het stadsdeelbestuur wil de klachtenafhandeling verbeteren en heeft daartoe onder andere een klachtencoördinator aangesteld die verantwoordelijk is voor de juiste en tijdige afhandeling van klachten. Portefeuillehouder: Godfried Lambriex.
Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510.

Nieuwsbrief Sportbuurtwerk: al 180 buurtkinderen abonnee Sportjaar 2006 een groot succes
Om sport beter onder de aandacht te brengen van Baarsjesbewoners werd 2006 gebombardeerd tot Sportjaar. Sportbuurtwerk organiseerde extra veel activiteiten en besteedde veel aandacht aan de promotie van sport. Naast de reguliere activiteiten organiseerde Sportbuurtwerk voor het Sportjaar 23 activiteiten die bijna 1000 deelnemers en nog meer bezoekers trokken. Zo konden bewoners tijdens het sportjaar beachvolley spelen, schaatsen, kanoën en schaken. Vooral de activiteiten op de pleinen liepen bijzonder goed. Bij de evenementen werd zoveel mogelijk samengewerkt met sportclubs en verenigingen uit het stadsdeel. De meest succesvolle activiteiten van 2006 komen in 2007 terug. Sportbuurtwerk is vorige maand gestart met een e-mail nieuwsbrief. Zo'n 180 buurtkinderen hebben zich er inmiddels op geabonneerd. Portefeuillehouder: Arco Verburg.
Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

Uitnodiging
Informatieavond wateroverlast Reinier Claeszenstraat In de Reinier Claeszenstraat is sprake van wateroverlast in kelders en tuinen, zo bleek onlangs op een bewonersavond over groot onderhoud aan de straat. Daarom organiseert het stadsdeel een informatieavond op donderdag 3 mei om 19 uur in gebouw Westerwijk (Admiraal de Ruijterweg 148), samen met Waternet, die het waterbeheer en de grondwaterzorgtaak uitvoert in Amsterdam. Naast informatieverstrekking over de grondwaterzorgtaak van Waternet wordt besproken wat precies de problemen zijn, wie verantwoordelijk is (dat kunnen meerdere partijen zijn), en wat er aan gedaan kan worden. De Van Speijkstraat kampte eerder met wateroverlast. Daar is inmiddels een drainageleiding onder de trottoirs aan de noordkant van de straat gelegd. In mei zijn de resultaten bekend van het onderzoek naar de oorzaken van vocht- en wateroverlast in de Van Speijkstraat. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Waternet en stadsdeel De Baarsjes. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Uitnodiging
Dodenherdenking 2007
De jaarlijkse dodenherdenking in De Baarsjes start 4 mei om 18.15 uur met een voorprogramma in de aula van de Joop Westerweelschool (Balboaplein). Even na 19.00 uur vertrekt de stoet naar het verzetsmonument op de hoek Marco Polostraat/ Postjesweg waar een krans wordt opgehangen. Daarna wordt de tocht voortgezet naar het kruismonument op het Columbusplein, waar na de 2 minuten stilte de kranslegging plaatsvindt. Het stadsdeel roept bewoners van De Baarsjes op om deel te nemen aan de dodenherdenking. Kijk op www.baarsjes.amsterdam.nl voor het programma op 4 mei.

Uitnodiging
Marokkaanse vaders en opvoeding
Vrijwilligersvereniging Kantara organiseert zondag 29 april in de Krijtmolen een debat over de rol van Marokkaanse vaders bij de opvoeding van hun kinderen (Baarsjesweg 167, van 14.30 uur tot 16.30 uur). Enkele Marokkaanse vaders zullen worden geïnterviewd over hun eigen opvoeding in Marokko en hoe zij hier in Nederland hun kinderen opvoeden. De bijeenkomst maakt onderdeel uit van een onderzoek dat momenteel in opdracht van Kantara wordt uitgevoerd door vier studenten van de Hogeschool van Amsterdam naar de rol van Marokkaanse vaders bij de opvoeding van hun zonen. De resultaten van dit onderzoek worden gepresenteerd tijdens het OMWaNa festival in verzorgingshuis Nieuw Vredenburgh op zaterdag 16 juni.

Juni Kunstmaand
Schrijf een verhaal voor Juni Kunstmaand!
Een van de vele onderdelen van Juni Kunstmaand 07 is een verhaalschrijfwedstrijd met als thema 'geuren en kleuren', georganiseerd door de Openbare Bibliotheek en podium Mozaïek. Iedereen vanaf 12 jaar mag meedoen, de hoofdprijs is een toneelbewerking van het verhaal, dat wordt opgevoerd bij Podium Mozaïek in Bos en Lommer. Bedenk welke geuren of kleuren een herinnering losmaken. Of vraag het eens aan je familie. Het kunnen droevige, vrolijke of mooie verhalen zijn. Insturen kan tot 8 juni. Mail het verhaal naar junikunstmaand@baarsjes.amsterdam.nl of breng het langs bij de bibliotheek aan het Mercatorplein. Schrijf het verhaal in minimaal 500 en maximaal 1500 woorden op. Op zaterdag 30 juni, de laatste dag van Juni Kunstmaand 07, wordt tijdens een verhalenbrunch in café-restaurant Edel (in het Sieraad, Postjesweg 1) bekendgemaakt wie de verhalenwedstrijd heeft gewonnen. Ook worden dan de 6 beste verhalen voorgelezen door een acteur. Portefeuillehouder: Mirjam Smeels.
Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Uitnodiging
Vanavond: debat over kunst en stedelijke vernieuwing

De Witte Ruijter, het kunstproject van stadsdeel de Baarsjes, vormt het uitgangspunt voor een debat over de rol van kunstenaarsinitiatieven in stedelijke achterstandswijken in het algemeen en de ontwikkeling van de Witte Ruijter als onderdeel van het cultuurbeleid in Amsterdam in het bijzonder. Er wordt verband gelegd met algemene ontwikkelingen die in andere (Europese) steden gaande zijn. Welke rol nemen kunstenaarsinitiatieven in het politieke beleid? Beleidsmedewerkers, deskundigen en betrokkenen komen aan het woord om hun standpunten duidelijk te maken. Moderator is Jeroen Boomgaard (Lectoraat Kunst en de publieke ruimte, Rietveldacademie, Amsterdam), het debat wordt georganiseerd door stichting Agentur. Donderdag 26 april om 20 uur (inloop 19.30 uur), Meneer De Wit, Witte de Withstraat 10.

Baarsjes Zomerkampioen 2007
Sportbuurtwerk organiseert deze zomer een sporttoernooi voor kids van 7 tot 12 op 10 pleinen in De Baarsjes. Baarsjeskids strijden tegen elkaar op de onderdelen Touwtje springen, jumpstyle, bal hooghouden en emmer tillen. Negen weken lang zijn er voorrondes op verschillende pleinen. De winnaars van de voorrondes strijden 30 juni tegen elkaar in de Grote Finale op het Mercatorplein.

Shoppen in Londen met de girlz
De Chebba Lounge organiseert een spotgoedkope shoppingtrip naar Londen. Meiden uit De Baarsjes tussen 12 en 25 jaar zitten voor 57 euro een weekend in Londen. En ze mogen hun moeder, nicht of tante meenemen. Vrijdagavond 11 mei om 11 uur vertrekt de bus. Volledig uitgeshopt worden de girlz zondagochtend 13 mei om 6 uur weer afgeleverd. Aanmelden voor de trip kan via telefoonnummer: 412 2599. http://girlzloungedebaarsjes.blogspot.com/

Parkeerloket naar stadsdeelkantoor De Baarsjes
Alle parkeerzaken worden vanaf 2 mei afgehandeld aan het loket van het stadsdeelkantoor. De balie bij de Mercatorpleingarage wordt opgeheven. Woensdag 2 mei neemt portefeuillehouder parkeren Ab Cherribi het nieuwe parkeerloket in gebruik. De parkeerbalie verhuist naar het stadsdeelkantoor om de dienstverlening te verbeteren. Bewoners, ondernemers en bezoekers van De Baarsjes kunnen nu voor alle diensten en vragen terecht op één plek: het stadsdeelkantoor. Hier kunnen zij verschillende soorten parkeervergunningen aanvragen of parkeerkaarten kopen. De openingstijden zijn op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur en op dinsdag van 13.00 tot 20.00 uur (avondopenstelling). Voor het loket van Burgerzaken blijven de huidige openingstijden gelden. Meer informatie over parkeren is te krijgen bij het parkeerinformatienummer van PCH parkeerservices: 0900 202 7070 (lokaal tarief) of op www.baarsjes.amsterdam.nl/parkeren. Portefeuillehouder: Ab Cherribi. Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Uit de stadsdeelraad

Agenda

|27-29     |Afrika in De Zuidpool:                    |De Zuidpool   |
|april     |Workshop drums en dans. Iedereen mag      |Vasco da      |
|          |meedoen. Lees meer.                       |Gamastraat 19 |
|          |                                          |              |
|          |                                          |              |
|Vrijdag 27|Fietsgraveren                             |Mercatorplein |
|april     |Zie ook www.fietsendiefstal.nl.           |              |
|10-15.15  |                                          |              |
|uur       |                                          |              |
|T/m 28    |Gratis viooltjes bij afvalpunten          |Zes           |
|april     |Breng uw grofvuil naar één van de 6       |afvalpunten   |
|          |Afvalpunten en ontvang gratis             |              |
|          |zomerviooltjes. Meer info.                |              |
|          |                                          |              |
|28 april-6|Kermisplaza                               |Mercatorplein |
|mei       |Familie kermis, met leuke openingsact en  |              |
|12-22 uur |vele acties. Organisatie: Kermisplaza.    |              |
|          |                                          |              |
|T/m 29    |Tentoonstelling Bandeloos van Jan         |MLB           |
|april     |Tervoort. Opening vr 6 apr, 17-20 uur.    |Witte de      |
|12-17 uur |Meer info: www.jantervoort.nl,            |Withstraat 32A|
|          |m.boel@planet.nl.                         |              |
|          |                                          |              |
|Donderdag |Ondernemersborrel                         |Ondernemershui|
|3 mei     |Thema: Emotionele aspecten van het        |s West        |
|17-19 uur |ondernemerschap. Aanmelden/meer info:     |Admiraal de   |
|          |info@ondernemershuiswest.nl.              |Ruijtwerweg   |
|          |                                          |84-86         |
|          |                                          |              |
|3-30 mei  |Expositie Aandacht van Raul Melo. Opening |MLB           |
|          |10 mei, 18-21 uur. Open elke za, 12-17    |Witte de      |
|          |uur. Ma-vr op afspraak, 06 4184 0291. Meer|Withstr 32A   |
|          |info: 020 689 7253 of ml.boel@planet.nl.  |              |
|          |                                          |              |
|Vrijdag 4 |Dodenherdenking                           |Joop          |
|mei       |Voorprogramma in de Joop Westerweelschool |Westerweelscho|
|18.15 uur |(Balboaplein), met o.a. toespraak namens  |ol,           |
|          |vluchtelingen van het Wereldpand. Om 20   |Postjesweg en |
|          |uur is er 2 min. stilte, Wilhelmus en     |              |
|          |kranslegging op Columbusplein. Vanaf 20.20|Columbusplein |
|          |uur nazit in Joop Westerweelschool.       |              |
|          |                                          |              |
Voor algemene vragen: Rinze van Opstal, hoofd Communicatie, 06 1299 1741.


---- --