Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

VROM-Inspectie ontwikkelt toolkit voor aanpak verrommeling van de leefomgeving

26-04-2007

Gemeenten in de drie noordelijke provincies moeten meer prioriteit gevenaan het tegengaan van verrommeling van de leefomgeving en moeten actief handhaven. Dat concludeert de VROM-Inspectie Noord naar aanleiding van onderzoek naar de kwaliteit van de leefomgeving. De kwaliteit van de leefomgeving kan beter worden verbeterd als de samenwerking tussen de gemeentelijke diensten onderling, tussen gemeenten en de provincie, het Openbaar Ministerie, de politie, het maatschappelijk werk en monumentenorganisaties wordt verbeterd. Ook is het belangrijk om burgers hierbij te betrekken. De VROM-Inspectie wil dat vervallen panden, probleemerven en illegale acties in en rondom boerderijen in het noordelijk landschap worden aangepakt. Hiervoor heeft zij een toolkit ontwikkeld waarmee gemeenten op een meer effectieve en efficiënte manier de verrommeling kunnen tegengaan.

Vervallen gebouwen, illegale activiteiten in en rondom boerderijen en verwaarloosde erven met een verzameling van de meest uiteenlopende spullen, voertuigen en materialen komen in veel noordelijke gemeenten voor. De VROM-Inspectie kreeg signalen dat burgers in deze gemeenten deze verrommeling van de leefomgeving als een probleem ervaren. Dit was aanleiding voor de VROM-Inspectie in de regio Noord om in de drie noordelijke provincies een onderzoek te doen. De uitkomsten van het onderzoek én de uitkomsten van een onderzoek onder burgers naar de signalen, zijn vandaag gepresenteerd tijdens de conferentie Verbeteren Leefomgeving in de Oosterpoort in Groningen.

Kwaliteit leefomgeving
De beleving van de kwaliteit van de leefomgeving is onder een groep burgers in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe onderzocht. Deze burgers zijn heel tevreden over de kwaliteit van hun leefomgeving. Zij laten deze positieve beleving van hun leefomgeving niet erg beïnvloeden door de verrommeling die daar is. Desondanks ervaren zij verrommeling van de leefomgeving wel degelijk als een probleem. Van alle inwoners heeft 66 procent een vervallen pand, probleemerf of transitie in de eigen leefomgeving. Vervallen panden en probleemerven worden wel als serieus probleem ervaren. Naarmate de problematiek dichter bij huis zichtbaar is, wordt het door de inwoners als storender ervaren. De vervallen panden, probleemerven en transities zelf zijn storend. Daarnaast geven ze een gevoel van verloedering en onveiligheid. Dit gaat ten koste van de uitstraling van de omgeving.
Hergebruik van boerderijen, zogenoemde transities, wordt alleen een probleem gevonden wanneer zij het landschap aantasten of geluidsoverlast veroorzaken. Wanneer dit niet het geval is, is hergebruik juist een oplossing voor de leegstandsproblematiek. Bijna een kwart van de inwoners van de noordelijke provincies meent dat in de eigen leefomgeving waardevolle panden verloren gaan of zijn gegaan. Het gaat met name om boerderijen, maar bijvoorbeeld ook om woonhuizen en bedrijfspanden.

Lokale overheid verantwoordelijk
De inwoners zien, naast de eigenaar, vooral de gemeentelijke overheid als verantwoordelijke voor de oplossing van de problematiek. Een betere inventarisatie van, een systematische controle op probleemsituaties door de gemeente en het opleggen van sancties door de overheid worden het meest genoemd als suggestie voor verbetering van de problematiek. De gemeente zou de burgers actiever de gelegenheid moeten geven om de problematiek die zij ervaren te melden.

Toolkit
De conferentie Verbeteren Leefomgeving was gericht op hoofden VROM, medewerkers handhaving, beleid en juridische zaken van gemeenten en provincies. Zij konden tijdens de conferentie deelnemen aan interactieve workshops. De VROM-Inspectie heeft een toolkit uitgereikt met daarin handreikingen waarmee gemeente- en provincieambtenaren aan de slag kunnen. De VROM-Inspectie wil hiermee een pro-actieve houding van de noordelijke gemeenten bewerkstelligen en gaat bestuurders verzoeken om een koers uit te zetten waarmee verrommeling tegen wordt gegaan en verdwijning van waardevolle panden wordt voorkomen. Uit de toolkit van de VROM-inspectie blijkt dat wet- en regelgeving gemeenten voldoende mogelijkheden biedt om verrommeling tegen te gaan.

Download


Zie het origineel

Toolkit

* Download samenvatting Verbeteren kwaliteit leefomgeving (pdf, 286 KB)

* Download handreiking Aanpak vervallen panden (pdf, 740 KB) Download rapport Vragen staat vrij (pdf, 1,1 MB) Download rapport Vragen staat vrij II (pdf, 919 KB)
* Download handreiking Aanpak probleemerven (pdf, 877 KB)
* Download handreiking Transitie agrarische bebouwing (pdf, KB) Download de beleidsnota Vrijkomende agrarische bebouwing (pdf, 1,1 MB)
Download de kadernotitie Vrijkomende agrarische bebouwing (pdf, 663 KB)
Download het vrijstellingsbesluit gemeente De Marne (pdf, 282 KB) Download de toelichting over de Wet geurhinder en veehouderij (pdf, 84 KB)