EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

04/26/2007 - EVO, TLN en KNV: alle weggebruikers verantwoordelijk voor betere verkeersveiligheid

verantwoordelijk voor betere verkeersveiligheid

EVO, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) benadrukken dat de verkeersveiligheid in Nederland alleen verbeterd kan worden als alle weggebruikers hier aan meewerken. De organisaties stellen dit naar aanleiding van een Europees rapport over de oorzaken van verkeersongevallen waar vrachtauto's bij zijn betrokken. Dit rapport, een co-productie van de Europese Commissie en de International Road Transport Union, stelt dat de oorzaken van ongelukken met vrachtauto's bij alle weggebruikers liggen. In slechts 25% van de onderzochte ongevallen kon de vrachtautochauffeur als hoofdschuldige aangewezen worden. EVO, TLN en KNV pleiten dan ook voor een integrale aanpak voor de verbetering van de verkeersveiligheid.

Het rapport constateert dat in 85% van de gevallen een menselijke fout de oorzaak van het ongeval is. Snelheid niet aanpassen en slordig of onzorgvuldig rijden zijn vaak de oorzaak van een ongeval. Daarom adviseren de Europese Commissie en de IRU om verkeersborden en verkeersinformatie goed zicht- en leesbaar te maken/houden en de handhaving op snelheidsovertredingen te intensiveren.

Het rapport bevestigt het beeld dat het vrachtverkeer steeds veiliger wordt. Er kan echter nog veel verbeterd worden. EVO, TLN en KNV willen samen met de minister van Verkeer en Waterstaat een meerjarenplan opstellen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dit plan moet zich richten op een gedragsverandering van alle weggebruikers en de toepassing van technische hulpmiddelen. Daarnaast gaan EVO, TLN en KNV door met het integreren van verkeersveiligheid in de bedrijfsvoering van hun leden.