Gemeente Haaren




* Haarense politiek eendrachtig achter Masterplan Woningbouw

De gemeenteraad van Haaren komt met een initiatiefvoorstel voor de ontwikkeling van 7 extra bestemmingsplannen in de kernen Haaren, Helvoirt, Esch en Biezenmortel, waarbij de nadruk ligt op het bouwen van woningen voor starters en senioren.

De nood is zó groot dat alle politieke partijen CDA, VVD, Progressief '96 en Samenwerking '95 eendrachtig de handen ineen hebben geslagen. Ook het college van B&W en de ambtenaren juichen dit plan toe. Een politiek unicum!

Al vele jaren staat woningbouw, tot treurnis van de inwoners van de gemeente Haaren, hoog op de politieke agenda. Diverse gemeenteraadsverkiezingen is dit onderwerp inzet van de verkiezingen geweest en leidde tot menig politieke aardverschuiving.

De vier Haarense partijen hebben zich tot nu toe, ieder op eigen wijze, voor woningbouw ingezet en zetten zich hier nog steeds voor in. Dit heeft echter tot onvoldoende tastbaar resultaat geleid. Wel is de bouw aanstaande op het terrein van de oude melkfabriek en Boerenbond in Haaren en op het WOB/Cello-terrein in Helvoirt. Daarnaast is een tweede spoor van kleinschalige particuliere woningbouwinitiatieven geopend.

Nu de financiën van de gemeente weer op orde zijn, is hard gewerkt aan een Masterplan woningbouw Haaren. Niet een gedeeltelijke aanpak, maar een totale aanpak die binnen 2 jaar tot voldoende realisatiemogelijkheden voor woningbouw moet leiden.

Haaren ontbeert op dit moment gewoon die bestemmingsplannen. Reden hiervoor is het gebrek aan ambtelijke capaciteit. En die capaciteit wordt nu gedurende enkele jaren stevig uitgebreid.

De financiering van ongeveer EUR 0,6 mln zal plaatsvinden uit de grondexploitatiereserve. Het gaat hier om een vorm van voorfinanciering. Uiteindelijk vloeien de bestede middelen terug in de gemeentekas.

De fractievoorzitters reageerden allen zeer opgetogen.

"Met één grote veegbeweging zetten we woningbouw in Haaren stevig op de kaart" zegt CDA fractievoorzitter Noël Suurmeijer"

"Met dit Masterplan woningbouw is de toekomst van de gemeente Haaren verzekerd" , aldus fractievoorzitter Tiny Assink van Progressief '96.

Ton van de Ven van de VVD reageerde als volgt: "De inwoners van Haaren krijgen met dit plan de best gefundeerde en realiseerbare woningbouwplannen sinds jaren!"

En Gert Hoogaars van Samenwerking '95 vatte het als volgt samen: "Dit `masterplan' zal er voor gaan zorgen dat, tegen eind 2009, onze inwoners in de eigen gemeente terecht kunnen voor een geschikte en betaalbare woning"

Presentatie woningbouw Haaren