B EN W BERICHTEN 2007 - 15 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 24 APRIL

Burgemeester

1. (24-04) Het college heeft besloten voor een eenmalige investering van E 970.000 om de 1e fase van het project Intranet Concern Rotterdam te kunnen realiseren.

2. (24-04) Burgemeester Opstelten is op vrijdag 4 mei aanwezig bij diverse herdenkingen in de stad om kransen te leggen. Hij is onder andere aanwezig bij De Boeg, bij 6 monumenten op de Algemene Begraafplaats Crooswijk en bij de avondherdenking op het Kruisplein, Grote of Sint Laurenskerk, de Stille tocht, de Stadhuistuin en op het Stadhuisplein. De loco-burgemeester, mevrouw J. Kriens, legt een krans bij het monument 'De Vallende Ruiter' op Rotterdam-Zuid.

3. (24-04)Het college gaat ermee akkoord dat op woensdag 25 april in de Burgerzaal van het stadhuis een ontvangst plaatsvindt voor de Stichting Ketelbinkie die haar 25-jarig jubileum viert. Ketelbinkie reikt jaarlijks de Koffie-trofee uit aan de horecaondernemer met het lekkerste kopje van de stad. Daarnaast reikt Ketelbinkie jaarlijks een prijs uit aan de Rotterdamse ondernemer die zich in het afgelopen jaar op originele en innovatieve wijze heeft geprofileerd in de stad. Loco-burgemeester mevrouw J. Kriens zal hierbij optreden als gastvrouw.

4. (24-04) Het college heeft besloten om op donderdag 26 april een ontvangst met buffet aan te bieden in de Burgerzaal van het stadhuis voor de gasten van de EFR Business Week. Wethouder D. Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) zal hierbij optreden als gastheer.

5. (24-04) Het college heeft kennisgenomen van de aanbevelingen uit het rapport 'Burgerbrieven gemeenten' van de Nationale Ombudsman.

6. (24-04) Het college gaat ermee akkoord om de heer H.M.M. Haarmans (geboren in1951 te Venlo) te benoemen tot gemeentelijk lijkschouwer.

7. (24-04) Het college heeft kennisgenomen van de uitkomsten van de Atlas voor Gemeenten 2007. Hieruit blijkt dat de positie van Rotterdam op de woonaantrekkelijkheidsindex licht verbeterd is. Rotterdam steeg van plaats 22 naar plaats 19.

8. (24-04) Het college heeft ingestemd met de inhoud van het document 'Randstad Kracht - Randstad inzet voor Rijksurgentieprogramma' aan de minister van Verkeer en Waterstaat (projectminister Urgentieprogramma Randstad) als input voor het Rijks Urgentieprogramma Randstad. Het voorstel wordt medio mei aan de minister aangeboden.

Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs

1. (24-04) Het college heeft kennis genomen van het eindrapport "G4 Benchmark Leerplicht 2006". In het rapport worden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht vergeleken op het gebied van leerplichthandhaving. Uit het onderzoek blijkt dat Leerplicht Rotterdam goed presteert. Het aantal leerplichtambtenaren per 1.000 leerlingen is 0,37. Alleen Amsterdam scoort met 0,44 hoger. Het aantal meldingen van relatief verzuim (ongeoorloofde afwezigheid van een leerplichtige leerling die wel bij een onderwijsinstelling staat ingeschreven) per 1.000 leerplichtigen ligt in Rotterdam boven het gemiddelde voor de G4. Hoewel het totaal aantal meldingen van relatief verzuim binnen de G4 daalde, steeg in Rotterdam het aantal meldingen licht. Rotterdam maakt dan ook samen met Den Haag de meeste proces-verbalen per leerplichtambtenaar op. Het onderzoek is voor de derde keer uitgevoerd.

Wethouder Participatie en Cultuur

1. (24-04) Het college heeft besloten een bezwaarschrift met betrekking tot de weigering van subsidieverlening aan een culturele stichting ongegrond te verklaren en het bestreden besluit te handhaven.

2. (2404) Het college heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen de motie Kneepkens (2002-1020) 'Standbeeld van Pietje Bell' als afgedaan te beschouwen. Voor de realisatie van het standbeeld is destijds de stichting 'De Zwarte Hand' opgericht, belast met de coördinatie van de sponsorwerving. Tot op heden is er nog geen enkele financiële toezegging ontvangen van fondsen of sponsors en is de stichting is niet meer actief.

3. (24-04) Het college heeft het Cultuurverslag 2005-2006 vastgesteld. In het verslag wordt teruggekeken op de eerste twee jaar van het Cultuurplan 2005-2008 van de gemeente. In 2003 onderzocht de Rotterdamse Rekenkamer hoe de subsidieverlening in de kunst- en cultuursector over de jaren 2001 en 2002 was verlopen. Het Cultuurverslag is één van de aanbevelingen die het college overgenomen heeft.

4. ( (24-04) Het college heeft besloten de heer ir. C.C. Berns bij de gemeenteraad voor te dragen voor benoeming als restauratie-architect in de Commissie voor Welstand en Monumenten voor een eerste termijn van drie jaar.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (24-04) Het college heeft een concept-hoofdstuk 'Reclame' in de Koepelnota Welstand en een wijziging van artikel 4..5.2 van de APV voor advies aan de deelgemeenten voorgelegd. Beide voornemens zijn uitwerkingsmaatregelen van de Nota Buitenreclame die de gemeenteraad in maart 2006 heeft goedgekeurd. Voor het concept-hoofdstuk 'Reclame' in de Koepelnota Welstand wordt verder een inspraakprocedure georganiseerd. Dit is een verplichting volgens de Woningwet.

2. (24-04)Het college heeft een aantal standpunten vastgesteld voor de Algemene vergadering van Aandeelhouders ENECO op 25 april. Het gaat onder meer om het vaststellen van de jaarrekening 2006. De gemeente Rotterdam is houder van 31,32 % van de aandelen van ENECO Holding NV.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (24-04) Het college stelt de gemeenteraad voor het ontwerpbesluit waarin wordt voorgesteld om de ingetrokken bevoegdheid van de raad van de deelgemeente Noord tot het verlenen van vrijstelling van het geldende bestemmingsplan berustende op artikel 19, eerste lid, van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO), te delegeren aan burgemeester en wethouders.

2. (24-04) Het college stelt de gemeenteraad voor om de motie Oosterhoff af te doen. In deze motie wordt het college gevraagd in een vroegtijdig stadium de gemeenteraad te informeren over bouwplannen en met een nader voorstel te komen om aan de informatiebehoefte te voldoen opdat bewoners tijdig kunnen worden betrokken bij bouwplannen. Het college zal de procedures met betrekking tot deze ruimtelijke plannen nog eens duidelijk vastleggen. Ook heeft het college besloten om informatiebijeenkomsten bij grote projecten in een vroeg stadium te bevorderen en daarin ook te participeren.

3. (24-04) Het college heeft op verzoek van de stuurgroep Driehoek Zuidplas bevestigd dat de gemeente onverkort hecht aan een integrale gebiedsontwikkeling in de Zuidplaspolder. Ook wordt bevestigd dat de daarvoor in te stellen gemeenschappelijke regeling aan de gemeenteraad voorgelegd zal worden ter besluitvorming aan de gemeenteraad. Voor het college staat de medewerking aan de integrale gebiedsontwikkeling los van de discussie over de gemeentegrenzen in de Zuidplaspolder.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1. (24-04) Het college heeft besloten om twee bezwaren inzake afwijzing parkeervergunning ongegrond te verklaren en het bestreden besluit te handhaven.

2. (24-04) Het college heeft besloten om een aantal automatiseringsprojecten van vijf diensten en een deelgemeente onder te brengen bij de Monitor Omvangrijke automatiseringsprojecten. Doelstelling van de monitor is het beperken van de risico's door het inbouwen van meer "checks and balances" in risicovolle automatiseringsprojecten.

3. (24-04) Het college van B en W heeft besloten om een bezwaar inzake schadevergoeding van ex-medewerkers van RET ongegrond te verklaren en het omstreden besluit te handhaven. Het college wijst tevens het verzoek om vergoeding van de kosten van rechtsbijstand in de bezwaarprocedure af.

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid

1. (24-04) Het college heeft besloten rechtsvorderingen in te stellen op basis van de Algemene bijstandswet en de invoeringswet WWB voor het bedrag van E 55.446.-

Schriftelijke vragen

(24-04) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

. De heer Hulman (VVD) over het zogenoemde woonpassysteem. . De heer Hulman (VVD) over de werkzaamheden op Plein 1940. . De heer Schuurman (LR) over de staking van de werknemers van de sleepdienst Smit.


---- --