Gemeente Venray


26 april 2007

't Podium blijft tijdelijk gesloten

Vandaag is op advies van de GGD besloten 't Podium tot vrijdag 1 juni 2007 te sluiten. In de tussenliggende tijd worden noodzakelijke voorzieningen getroffen om het tijdelijk gebruik van 't Podium voor de jeugd vanaf 1 juni mogelijk te maken. De kosten die daarmee gemoeid zijn worden geraamd op EUR 60.000.

Op basis van het door bureau Van de Poel uitgebrachte rapport is gebleken dat zowel op de zolder en in de kelder van 't Podium beschadigd asbestboard is aangetroffen. Op basis hiervan is direct sanering noodzakelijk.

Het college heeft het alternatief van de GGD, om 't Podium te openen met de zolder en kelder afgesloten, nader onderzocht. Problemen op het gebied van de vluchtwegen zouden echter leiden tot een strijdig gebruik met de gebruiksvergunning. Daarmee is het door de GGD voorgestelde alternatief niet verantwoord toepasbaar.

Wethouder Mathieu Emonts: `ik ben natuurlijk samen met het college vreselijk teleurgesteld over deze tegenslag. We hebben naast het alternatief van de GGD ook bekeken of er voor de periode van 4 weken op een andere locatie een voorziening voor de jeugd te realiseren is. Voor deze korte termijn is dat echter niet haalbaar.'

De constatering van asbest vond vorige week plaats tijdens de voorbereidende werkzaamheden voor het aanbrengen van geluidswerende maatregelen in 't Podium. Hierop heeft de gemeente Venray een gespecialiseerd asbestbureau ingeschakeld dat 20 april onderzoek heeft verricht.

Er zijn hierbij metingen verricht waarbij asbest in de kelder en op de zolder werden geconstateerd. In het café gedeelte werd niets aangetroffen. Daarnaast werden tijdens de voorbereidende werkzaamheden gebreken aan vloer en elektriciteit geconstateerd.

Volgens de GGD was er naar aanleiding van de op dat moment beschikbare gegevens geen reden om aan te nemen dat er gevaar is geweest voor de gezondheid van de bezoekers en omwonenden.

Ondanks dat er in het café gedeelte geen asbestgevaar werd geconstateerd, maar om toch ieder risico uit te sluiten, nam burgemeester Waals op advies van de GGD zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid en sloot 't Podium per direct. Jeugd, omwonenden en inwoners van Venray werden actief geïnformeerd.