Academisch Ziekenhuis Groningen

Themanummer Triakel over Het aangezicht

26 april 2007 Op 27 april 2007 verschijnt het tweede nummer van de twintigste jaargang van Triakel, het tweemaandelijkse magazine van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Triakel is deze keer vrijwel geheel gewijd aan het thema Het aangezicht.

Er zijn vele manieren om naar gezichten te kijken, al was het maar omdat het een van de meest zichtbare delen van ons lichaam is. Je kunt er bijvoorbeeld emoties aan aflezen, maar ook lijden onder al dan niet vermeende onvolkomenheden in het uiterlijk. Omdat het UMCG ook tandartsen en mondhygiënisten opleidt, vallen ook de nieuwste ontwikkelingen binnen de tandheelkunde onder dit thema.

Onderwerpen zijn ondermeer:

Een nieuw gezicht
Plastische chirurgie heeft ook een esthetische dimensie. Niet alleen voor mensen wier gezicht is getekend door een ongeluk, kanker of een verlamming. Het geldt ook voor mensen die ontevreden zijn over hun uiterlijk. Voor de laatste groep opent het UMCG na de zomer een eigen privé-kliniek. De hoogleraren Paul Werker en Berend van der Lei leggen uit hoe esthetische en plastische chirurgie zich tot elkaar verhouden.

Sprekende gezichten
De gezichtsuitdrukking zegt veel over hoe een ander zich voelt, hoe wij zijn woorden moeten interpreteren of wat zijn bedoelingen zijn. In het Neuro-imaging Centrum van het UMCG en de RuG wordt onderzocht wat emotionele gezichtsuitdrukkingen in de hersenen teweeg brengen. Daarbij komen verschillen tussen mannen en vrouwen en tussen al dan niet psychotische mensen aan het licht.

Hightech gebitten
Boren en vullen wordt steeds meer vervangen door frezen en plakken. Dat is het gevolg van een aantal technologische doorbraken in de tandheelkunde. Computertechnieken voor het aanmeten van kronen en bruggen en de daarbij gebruikte materialen en bevestigingstechnieken bereiden de weg naar de minimaal invasieve tandheelkunde van de toekomst.

Schisis
Het UMCG kent al bijna vijftig jaar een apart team voor de behandeling van kinderen met schisis: een hazenlip en een gespleten gehemelte. Naast het herstel van het geschonden uiterlijk staat binnen het team de spraaktaalontwikkeling van deze kinderen centraal.

Tanderosie
Behalve door gaatjes worden gebitten steeds meer bedreigd door tanderosie. Oorzaak: de zuren in frisdranken en sapjes. Toch heeft niet iedereen er evenveel last van.

U kunt al deze artikelen downloaden via de link onder aan deze pagina.

Contactpersoon: Bureau Voorlichting UMCG, tel. (050) 361 22 00.

Informatie

Triakel