Raad voor het openbaar bestuur

Datum laatste wijziging: 26 april 2007

Presentatie Parlementsonderzoek 2006 op 2 april 2007 Maandag 2 april jongstleden ontving Kamervoorzitter Gerdi Verbeet in de Oude Zaal van de Tweede Kamer het eerste exemplaar van het rapport 'Binnenhof van binnenuit'. In dit zogenaamde Parlementsonderzoek 2006 staan de opvattingen centraal die de Tweede Kamerleden hebben over hun rol en functioneren. Daarbij komt ook de verhouding tussen het parlement enerzijds en de media en burgers anderzijds aan de orde. De Raad voor het openbaar bestuur nam het initiatief tot het onderzoek. De uitvoering was in handen van de Universiteiten van Twente en Leiden.
U kunt het rapport als PDF-bestand hier downloaden. U kunt hier de toespraak van de heer Lankhorst downloaden. U kunt hier de toespraak van mevrouw Verbeet downloaden. Peter Lankhorst, lid van de Raad voor het openbaar bestuur, overhandigt het rapport een Gerdi Verbeet, voorzitter van de Tweede Kamer.
Foto: Arenda Oomen

Open huishouding provincie
De Raad voor het openbaar bestuur (Rob) en de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) vinden dat de provincies hun open huishouding moeten behouden. De VNG hield onlangs een pleidooi voor het invoeren van een gesloten huishouding voor de provincies. Een gesloten huishouding beperkt een bestuursorgaan tot die taken en onderwerpen, die in wet- en regelgeving zijn vastgelegd. Bij een open huishouding kan een bestuursorgaan in beginsel zelf (nieuwe) taken oppakken en een integrale afweging maken. Om teveel provinciale 'bemoeizucht' en dubbelop werken van provinicies en gemeenten tegen te gaan, adviseren de Raden dat de provincie zich vooral richt op de fysieke inrichting. Grotestedenbeleid en het sociale beleid, bijvoorbeeld, zouden aan de gemeenten overgelaten moeten worden. Klik hier voor het persbericht en het advies.

Twee Randstadprovincies beter dan één
Eén Randstadprovincie verscherpt de bestuurlijke tegenstellingen tussen de Randstad en de rest van het land en zal tevens leiden tot competentieverschillen tussen het ene Randstadbestuur en de rijksoverheid. Dat schrijven Rob-voorzitter Jos van Kemenade, Rob-lid Hanneke Möhring en adviseur Patrick Tetteroo in een reactie op het rapport van de Commissie Versterking Randstad (commissie Kok). De Raad voor het openbaar bestuur heeft in zijn advies Bestuur op maat (september 2006) gekozen voor de vorming van twee Randstadprovincies: de Noordvleugel (Noord-Holland, Utrecht en Flevoland) en de Zuidvleugel (Zuid-Holland en het hele groene hart). Klik hier voor de volledige reactie.

---