Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 15 maart 2007

Conferentie 'Burgers in actie' 26 april Nieuwegein Welzijn versterkt actief burgerschap

Actief burgerschap, de rode draad in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo, sinds 1-1-2007) draagt bij aan een betrokken, veilige en gezonde samenleving. Het bevordert leefbaarheid en veiligheid in wijken en buurten. Het stimuleert maatschappelijke participatie en voorkomt dure zorg. Een sleutelrol hierbij is weggelegd voor welzijnsorganisaties in samenwerking met gemeenten, woningcorporaties, politie, onderwijs en zorg. Tijdens de Welzijn Versterkt-conferentie 'Burgers in actie' op 26 april NBC Nieuwegein, wordt aan de hand van voorbeelden duidelijk hoe actief burgerschap tot stand komt.

Welzijn Versterkt onderzocht veertig projecten waarbij burgers zich actief inzetten voor hun buurt of medeburgers. De projecten opereren op de snijvlakken van veiligheid en leefbaarheid; welzijn en onderwijs; welzijn en zorg. Bij de overgrote meerderheid is sprake van ondersteuning vanuit het welzijnswerk in samenwerking met woningcorporaties, de politie, de zorg of het onderwijs. De antwoorden op: hoe motiveer je vrijwilligers, hoe zet je projecten op, welke ondersteuning is nodig en wat zijn de knelpunten staan in de publicatie 'Welzijn versterkt burgerschap'. Op 26 april wordt deze publicatie aangeboden aan een vertegenwoordiger van het nieuwe kabinet. Het is een handreiking voor beleidsmakers en professionals bij het starten of versterken van actief burgerschap.

Een opmerkelijke spreker, Herman van Gunsteren, gaat tijdens de conferentie in op het organiseren van actief burgerschap. Dagvoorzitter Gijs Wanders interviewt Radboud Engbersen, onderzoeker en auteur van Welzijn Versterkt Burgerschap, en Bert Holman van het implementatiebureau Wmo. Engbersen en het implementatiebureau onderzoeken hoe gemeenten en welzijnsorganisaties actief burgerschap kunnen bevorderen. Verder krijgen de deelnemers driemaal de gelegenheid om de projectenbeurs te bezoeken en is de première te zien van de TV-productie 'Burgers in actie'. Tijdens de talkshow praten wethouders en ondernemers in Welzijn over ondersteuning van burgers. Gijs Wanders is dagvoorzitter.

Het congres begint om 9.30 uur en duurt tot 17.00 uur. Aanmelding (beperkt aantal plaatsen) en informatie: www.welzijnversterkt.nl In Welzijn Versterkt werken samen: MOVISIE, MOgroep, LCGW, Verdiwel, VNG en CMOnet.

Perscontacten:
Gemma Lenders: 030 - 29 83 442 of 06 - 533 23 759