Ingezonden persbericht


Uitnodiging

Lezing "Next Generation Internet Policy" door dr. Michael Nelson

ik zou u graag uit willen nodigen voor een bijzondere lezing van dr. Michael R. Nelson rondom "Next Generation Internet Policy" die vereniging Internet Society volgende week donderdag organiseert. Mocht u hem niet kennen: Michael Nelson was de belangrijkste ICT-beleidsmaker achter Al Gore - zowel in de senaat als in het Witte Huis. Hij was in de jaren negentig tijdens het Clinton/Gore-presidentschap Special Assistant for Information Technology in het Witte Huis. Daarmee is hij mede verantwoordelijk geweest voor het opstellen van de historische wetgeving uit 1991 (de beroemde High Performance and Communications Act) waarmee de "information super highway" open werd gesteld aan het publiek - een van de definierende momenten van het internet.

Zijn lezing gaat over de rol van de overheid ten opzichte van het nieuwe internet zoals zich dat aan het ontwikkelen is: van applicaties die uit het netwerk komen (software as a service, grids, P2P), virtuele omgevingen, overlay networks en botnets. Allemaal ontwikkelingen waar nieuwe technologie op oude regels botst. Maar ook over dataretentie, aftappen en electronisch toezicht. Hoe handhaaft een overheid vertrouwen en bruikbaarheid: sturen of remmen? Hoe gaat dat internettoepassingen en gebruikers beinvloeden? En wat voor invloed kan dat hebben op de concurrentiepositie van landen?

De bijeenkomst wordt gehouden op 26 april vanaf 20.00 uur in Felix Meritis (http://www.felix.meritis.nl), Keizersgracht 324 in Amsterdam. De lezing zal worden ingeleid door Bert Bakker, in de jaren tachtig ook parlementair medewerker en daarna zelf twaalf jaar lang Tweede Kamerlid voor D66.

De bijeenkomst wordt mede mogelijk gemaakt door NWO, NCF, ICTRegie en XS4all. We hopen dat onze gast zult willen zijn. Aanmelden kan via http://isoc.nl of in een mail naar pers@isoc.nl. Mocht u vragen hebben, of verzoeken voor beeldmateriaal en/of interviewmogelijkheden, dan helpen wij u graag verder.

Met vriendelijke groet

Michiel Leenaars
Directeur ISOC.nl

--------------

Over de spreker

Michael R. Nelson was in de jaren negentig tijdens Gore's vice-presidentschap Special Assistant for Information Technology in het Witte Huis, en werkte daarvoor al met hem samen als vooraanstaand senaatsmedewerker. Momenteel is hij Director of Internet Technology and Strategy bij IBM, waar hij samen met zijn team de strategie van het grootste informatietechnologiebedrijf op internetgebied helpt definieren en implementeren. Zijn groep werkt veel samen met de academische wereld op het gebied van Next Generation Internet en huisvest een aantal toonaangevende figuren uit onder meer de internetstandaardisatiewereld en de wereld van het grid. Eerder was Nelson onder meer Director for Technology Policy van de Federal Communications Commission. Tot januari 2007 was hij Vice-President of Policy van de internationale Internet Society. Hij heeft een academische achtergrond in geologie (aan Caltech) en promoveerde als geofysicus aan MIT.

meer info: http://isoc.nl/activ/2007-MichaelNelson.htm

Michiel Leenaars E-mail michiel@staff.isoc.nl
Telefoon +31 (0)6 270 509 47
SIP michiel isoc.nl