Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 18 april 2007

Informatieavond over reddingsplan weidevogels in de Eilandspolder

Het gaat niet goed met de weidevogels in de Eilandspolder. De aantallen van grutto, tureluur, scholekster en kievit gaan achteruit. Dit ondanks alle inspanningen van natuurorganisaties, vrijwilligers en boeren. Landschap Noord-Holland, Staatsbosbeheer, LTO, agrarische natuurvereniging Tussen IJ en Dijken en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier verenigd in de Stichting Eilandspolder hebben daarom een reddingsplan, het zogenaamde Polderplan, opgesteld. Onder de titel 'Is er nog toekomst voor de weidevogels in de Eilandspolder?' organiseren zij op donderdag 26 april een grote informatieavond.

Om de weidevogels te behouden in de Eilandspolder zijn maatregelen nodig die verder gaan dan het plaatsen van een paar nestbeschermers. Daarvoor moet het gebied geschikt zijn en worden gemaakt voor die weidevogels. In het Polderplan staan voorstellen voor de bouw van potstallen, dammen en vooral een optimalisatie van het weidevogelbeheer. De initiatiefnemers willen dit graag voorleggen aan bewoners, boeren en belangstellenden in het gebied. Doel van de bijeenkomst is om draagvlak te krijgen voor de plannen. Het programma ziet er als volgt uit. Ecoloog Ron van 't Veer vertelt over de resultaten van de weidevogelinventarisaties in de Eilandspolder. Piet Postma van Staatsbosbeheer houdt een inleiding over de te nemen maatregelen namens de natuurorganisaties en Jan Jaap Jantjes doet dat namens de landbouw. Daarna volgt er een discussie en kunnen er vragen gesteld worden. Jan Kuiper, de directeur van Landschap Noord-Holland, is avond-voorzitter.

Iedereen met belangstelling voor de Eilandspolder is donderdagavond 26 april welkom in de Rijper Eilanden, Zuiddijk 2a, 1483 MA De Rijp. De avond begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. Voor nadere informatie kan men bellen met Landschap Noord-Holland, 0251-362 762.