Time : 10:05:27
Date : 20 April 2007
Sender Name: Everaets & C°

Kliniek Sint-Jan neemt deel aan Wereld Astma Dag

Kliniek Sint-Jan neemt deel aan Wereld Astma Dag
Astmaschool van Brusselse Kliniek Sint-Jan leert astmapatiënten klachten beter controleren

De Wereld Astma Dag, wereldwijd georganiseerd door het Globale Initiatief voor Astma (GINA), in samenwerking met
gezondheidszorggroepen en astmaopvoeders, vindt elk jaar plaats op de eerste dinsdag van mei. Dit jaar valt dit initiatief op 1 mei 2007. Doel van deze sensibiliseringsdag is de voorlichting over astma en astmazorg over de hele wereld te verbeteren. Ook de Kliniek Sint-Jan in Brussel neemt met haar Astmaschool deel aan dit initiatief. Naar aanleiding van de Wereld Astma Dag kunnen astmapatiënten er op donderdag 26 april om 16u gratis terecht voor een uitgebreide informatiesessie (van 16u tot 18u) over een betere astmacontrole. Uit onderzoek blijkt dat astmapatiënten minder klachten vertonen als ze goed met hun astma weten om te gaan. De Astmaschool van de Kliniek Sint-Jan bestaat al 15 jaar. Ze leert astmapatiënten aan de hand van praktische tips mogelijke astma-aanvallen te herkennen en de gevolgen ervan in te perken. Op donderdag 26 april beantwoorden astmacoach Isabelle Denis van de Astmaschool en Dr. Remy Mannès, hoofdgeneesheer van de dienst longziekten, alle vragen van astmapatiënten in verband met een betere controle van hun ziekte. Geïnteresseerde astmapatiënten kunnen zich vooraf telefonisch inschrijven via het secretariaat van de dienst longziekten op 02 221 99 12 of via de website van de Astmaschool van de Kliniek Sint-Jan, www.asma.be. Via deze website kunnen astmapatiënten via een eenvoudige vraagstelling ook te weten komen in welke mate ze hun astma controleren.

Stijgende trend
Ruim 30% van de Belgische bevolking heeft één of andere vorm van allergie in verband met de luchtwegen of astma. En dat cijfer stijgt nog elke dag. Die stijgende trend is onder meer te wijten aan de toenemende verstedelijking en de verslechtering van de luchtkwaliteit. Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen waardoor die vernauwen en prikkelbaar worden. Een astma-aanval kan ontstaan door het inademen van prikkelende stoffen zoals pollen, uitwerpselen van huisstofmijt, rookdeeltjes, ... Klachten als kortademigheid, benauwdheid, hoesten en een piepende ademhaling kunnen dan optreden. Astma kan variëren in intensiteit en kan doorgegeven worden via het erfelijke materiaal.

Betere controle
Sinds 15 jaar ijvert de Brusselse Kliniek Sint-Jan met haar Astmaschool voor een betere controle van astma. In de praktijk blijken astmapatiënten minder klachten te vertonen als ze goed met hun astma weten om te gaan. Als astmapatiënten weten wanneer ze het benauwd kunnen krijgen en hoe ze de gevolgen kunnen beperken, voelen ze zich doorgaans gezonder en beter. Concreet leidt een betere controle van astma op termijn tot:

- een beperking van de astmasymptomen

- een vermindering van de slapeloosheid, veroorzaakt door astmasymptomen

- een beperking van de afhankelijkheid van medicijnen
- de mogelijkheid om normale fysieke activiteiten en oefeningen te verrichten


- Einde persbericht -

De Kliniek Sint-Jan, gelegen in hartje Brussel, biedt met haar hooggespecialiseerde team van 1.100 medewerkers een kwalitatief en uitgebreid verzorgingspakket aan. Het gaat om een totaalzorg gebaseerd op de erkenning van de lichamelijke, emotionele en sociale noden van de patiënt. Respect voor de veelheid aan culturen, filosofieën en religies staat daarbij centraal. De Kliniek Sint-Jan bestaat sinds 1211 en kan buigen op acht eeuwen ziekenhuistraditie.