Ingezonden persbericht


Persuitnodiging

Help, een burger(initiatief)
Kennisatelier donderdag 26 april ­ 9.30 uur, Den Bosch

DEN HAAG, 24 april 2007 ­ Burgers worden steeds meer gestimuleerd om initiatieven te nemen. Ze moeten actief een bijdrage leveren aan de samenleving door met ideeën te komen voor hun straat, wijk of stad. Dit is een belangrijk uitgangspunt van het kabinetsbeleid. Maar ambtenaren blijken te worstelen met de alsmaar groeiende hoeveelheid burgerinitiatieven. En veel actieve burgers stoten hun neus en raken gefrustreerd. Het kennisatelier 'Help, een burger(initiatief)' leert ambtenaren en burgers met elkaar om te gaan en wat over en weer de kansen zijn.

Tijdens deze bijeenkomst van het Nicis Institute presenteert Inaxis, het innovatiecentrum voor Openbaar Bestuur, een nieuwe publicatie over derde generatie burgerparticipatie: 'Help! Een burgerinitiatief'. De auteurs gaan tijdens de bijeenkomst in op de publicatie. Deze bevat een analyse van de huidige situatie, praktijkervaringen, onderzoek en tips. Ambtenaren kunnen er uit leren hoe ze het beste met een burgerinitiatief om kunnen gaan. InAxis wil bereiken dat het grote potentieel in Nederlandse straten, wijken en steden beter benut wordt. De publicatie werd op 17 april 2007 overhandigd aan de hoogleraren van de Burgeruniversiteit van Pendrecht in Rotterdam.

Naast de presentatie van InAxis worden in diverse workshops aansprekende burgerinitiatieven geanalyseerd en bediscussieerd. Centraal staat daarbij de vraag wat voor ambtenaren een goede aanpak is. Er wordt daarbij gekeken welke instrumenten er zijn om initiatieven van burgers te honoreren. Kortom: wat werkt nu wel en wat niet in het omgaan met burgerinitiatieven.

Programma Kennisatelier
09:00 - 09:30 Inloop/ontvangst
09:30 - 09:40 Welkomstwoord door wethouder Eigemann, Den Bosch 09:40 - 10:00 Presentatie InAxis-publicatie 'Help! Een burgerinitiatief' 10:00 - 10:45 Parade van projecten die burgerinitiatieven ondersteunen 10:45 - 11:00 Pauze
11:00 - 12:00 Uitgangspunt = initiatiefnemer, praktijkoefening faciliteren 12:00 - 13:00 Praktijkervaring ambtenaren, intervisie en testjes

Locatie
Orangerie
St.- Josephstraat 15A
5211 NH Den Bosch

///// EINDE BERICHT /////

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht