Belgische Federale Overheid


25-04-2007

Ombudsdienst Pensioenen: het jaarverslag 2006

De Ombudsman voor de Pensioenen stelde op dinsdag 24 april 2007 zijn jaarverslag 2006 voor.

Sedert zijn oprichting in 1999 heeft de Ombudsdienst meer dan 12.000 gepensioneerden kunnen helpen.Dit jaar hebben 1.700 mensen een beroep op de Ombudsdienst gedaan.

De bemiddeling van de Ombudsman voor de Pensioenen levert geregeld een hogere pensioenuitkering op. Zijn actieveld beperkt zich echter niet tot het oplossen van individuele gevallen. Indien uit het onderzoek van de dossiers een disfunctie of een discriminatie blijkt, formuleert de ombudsman aanbevelingen om het probleem voor alle betrokken gepensioneerden op te lossen.

Soms is de bevestiging van de correcte toepassing van de pensioenwetten, rekening houdend met hun persoonlijke loopbaan, een geruststelling voor de gepensioneerden. In die gevallen draagt de gedetailleerde uitleg over regels die toegepast zijn door de pensioendiensten, of nog, het feit dat het dossier zorgvuldig beheerd is, bij tot het wegnemen van hun zorgen.

De Ombudsman bespreekt in het Jaarverslag de meest opmerkelijke pensioenproblemen. Overigens heeft hij het eveneens over moeilijkheden in de pensioenregeling waarmee ook mensen die nog niet gepensioneerd zijn te maken hebben. Kortom, wat de Ombudsman te vertellen heeft, gaat iedereen aan.

Enkele voorbeelden:


* In het geval van een gepensioneerde met een gemengde loopbaan (werknemer en zelfstandige) worden in een zelfde jaar de toegelaten grenzen voor de cumulatie van een pensioen met inkomsten uit een beroepsactiviteit op twee verschillende manieren berekend.


* Een zelfstandige vraagt vervroegd pensioen op basis van een volledige loopbaan nadat de pensioendienst hem verzekerde dat het pensioen niet zou verminderd worden. Na de aanvraag blijkt dat indien hij op de vooropgestelde datum zijn pensioen neemt toch een vermindering moet toegepast worden.


* Een leraar is vervroegd op rustpensioen gesteld wegens lichamelijke ongeschiktheid en meent recht te hebben op het gewaarborgd minimumpensioen. De deeltijdse prestaties waarop het pensioen berekend worden laten echter niet toe dat het gewaarborgd minimumpensioen toegekend wordt.

Het Jaarverslag bevat ook een overzicht van de activiteiten van de Ombudsdienst, de relevante statistische gegevens en de algemene en officiële aanbevelingen waartoe het onderzoek van de klachten aanleiding gegeven heeft.

Het jaarverslag is gericht aan de Kamer van Volksvertegenwoordigers, de Minister van Pensioenen en het Raadgevend Comité voor de Pensioensector.

De Ombudsdienst maakt het verslag openbaar. Het ligt ter beschikking in alle openbare bibliotheken en kan geraadpleegd worden op en gedownload worden van de website van de Ombudsdienst www.ombudsmanpensioenen.be

Op de website vindt u ook een thematisch overzicht van alle dossiers die sinds de oprichting van de Ombudsdienst in de Jaarverslagen verschenen zijn (Jaarverslagen van 1999 tot 2006).