Trimbos-instituut

PERSBERICHT TRIMBOS-INSTITUUT

Doorbraakproject verbetert sociaal functioneren van mensen met schizofrenie

Utrecht, 26 april 2007. Het Doorbraakproject Schizofrenie van het Trimbos-instituut heeft goede resultaten geboekt. 20 Multidisciplinaire teams uit 18 verschillende GGZ-instellingen werkten ruim een jaar aan het verminderen van terugval en het verbeteren van het sociaal functioneren van patiënten door concrete verbeteringen in de Schizofreniezorg door te voeren. De Multidisciplinaire Richtlijn Schizofrenie diende hierbij als uitgangspunt. De voorlopige eindresultaten van het Doorbraakproject Schizofrenie worden vandaag tijdens een slotconferentie in De Flint te Amersfoort gepresenteerd.

Het Doorbraakproject Schizofrenie is het gelukt het sociaal functioneren van patiënten te verbeteren, en de ernst van de symptomen te doen afnemen. Ook lukte het meer patiënten die een eerste psychose hebben gehad hun psychose onder controle te houden. Deze vooruitgang is te danken aan doorgevoerde verbeteringen in de organisatie van de zorg rondom patiënten. Zo worden er meer effectieve interventies uit de Multidisciplinaire Richtlijn Schizofrenie toegepast en is het aantal patiënten met een zorgplan gestegen van 12% naar 50%. Nadere analyse van de gegevens laat zien dat dit percentage op korte termijn alleen maar gaat toenemen. Waar voorheen werd gewerkt met onvolledige, verouderde zorgplannen wordt nu gewerkt met volledige, actuele zorgplannen die goed afgestemd zijn op de hulpvraag van de patiënt. Het is het Doorbraakproject echter nog niet gelukt de mate van terugval bij de groep van langdurig instabiele patiënten terug te dringen.

Van groot belang is dat de multidisciplinaire teams nog steeds actief bezig zijn met het doorvoeren en borgen van verbeteringen. Ze zijn ook van plan dat te blijven doen. Bijzonder aspect van het Doorbraakproject Schizofrenie is tevens dat ervaringsdeskundigen een steeds grotere rol spelen, zowel in de zorg zelf als in het doorbraakteam.

In Nederland lijden naar schatting 100.000 mensen aan schizofrenie. De lijdensdruk van mensen met schizofrenie en hun omgeving is groot. De totale kosten van de zorg worden geraamd op ongeveer 0,5 miljard euro, net zoveel als die voor diabetes of hartfalen. In 70% van de gevallen krijgt de patiënt te maken met terugval. Gevolg is dat het niveau van functioneren van de patiënt steeds minder wordt en het risico van chroniciteit toeneemt. Uit een voorstudie die in 2004 door het Trimbos-instituut werd uitgevoerd bleek dat bewezen effectieve interventies die terugval helpen voorkomen, in de praktijk onvoldoende werden toegepast. Om deze reden startte het Trimbos-instituut in opdracht van het College van Zorgverzekeringen het Doorbraakproject Schizofrenie.

Slotconferentie 'Doorbraakproject Schizofrenie', Theater en congrescentrum De Flint, Amersfoort, 13.00 - 18.00 uur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van het Trimbos-instituut, tel. 030 -297 11 16 of 030 - 297 11 12.