Crown Van Gelder Papierfabrieken

Persbericht

Velsen, 26 april 2007 (voorbeurs)

CVG VERWACHT BREAK-EVEN RESULTAAT IN 1e HALFJAAR 2007 STIJGING VAN VERKOOPPRIJZEN NOG ONVOLDOENDE OM HOGERE CELSTOF- EN ENERGIEKOSTEN TE COMPENSEREN VOORUITZICHTEN VOOR 2007 NOG ONZEKER: VERDERE STIJGING VAN VERKOOPPRIJZEN ZOU IN DE LOOP VAN HET JAAR TOT RESULTAATSVERBETERING KUNNEN LEIDEN

Tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders, die vandaag zal worden gehouden, zal Mees Hartvelt, Chief Executive Officer van Crown Van Gelder N.V. (CVG) de volgende trading update presenteren over de recente marktontwikkelingen en een toelichting geven op de onzekerheden die de vooruitzichten voor 2007 bepalen.

Gang van zaken
Marktontwikkelingen
In de eerste maanden van 2007 was sprake van een gezonde marktgroei in de markten van CVG. In de eerste vijftien weken van 2007 steeg het ordervolume in de Europese markt van houtvrij ongestreken papier op rollen met 4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aanvullen van voorraden in anticipatie op verkoopprijsverhogingen heeft sterk bijgedragen aan de aanzienlijke groei van de orderinstroom.
De sluiting van verlieslatende en overtollige productiecapaciteit in de Europese papierindustrie leidt thans tot een meer evenwichtige verhouding tussen vraag en aanbod en de verwachting is, dat de marktomstandigheden verder zullen verbeteren. CVG is er in geslaagd om de verkoopprijzen in de afgelopen maanden te verhogen. Tot op heden bedraagt de prijsstijging dit jaar circa 2% ten opzichte van de gemiddelde verkoopprijs in 2006. CVG kan door verdere efficiencyverbeteringen in het productieproces goed inspelen op de toegenomen vraag. De onderneming verwacht dat het productie- en verkoopvolume in 2007 zal uitkomen op 217.000 ton. In 2006 bedroeg het productievolume 212.500 ton en het verkoopvolume 208.800 ton.

Grondstof- en energieprijzen
Celstof is de belangrijkste grondstof voor de producten van CVG. De celstofprijs is de eerste maanden van 2007 op een hoog niveau gebleven. Sinds begin 2007 steeg de prijs van de benchmark celstof NBSK met circa USD 40 tot USD 770 per ton. De onderneming heeft onlangs een gascontract afgesloten voor 2008 en 2009 en heeft tevens de gasprijzen voor de periode tot en met 2009 vastgelegd. Het nieuwe gascontract zal bijdragen aan een vermindering van de energielasten in 2008 en 2009. CVG onderzoekt momenteel de mogelijkheden om een gasproductie-installatie te bouwen, waarbij afvalstromen worden verwerkt. Het synthesegas dat door deze installatie wordt geproduceerd zou gedeeltelijk de huidige inzet van aardgas kunnen vervangen, tegen lagere kosten. Het resultaat van het haalbaarheidsonderzoek wordt in de loop van het jaar verwacht. De totale investeringssom in een gasproductie-installatie wordt geschat op circa EUR 16 miljoen.

1-3

Vooruitzichten 2007
De voortdurend hoge celstofprijzen en de toename van de energielasten in 2007 met circa EUR 5 miljoen belemmeren het resultaatsherstel in het eerste halfjaar van 2007. De onderneming verwacht dat in het eerste halfjaar van 2007 de stijging van de verkoopprijzen niet voldoende zal zijn om de hogere prijzen van celstof en energie te compenseren. Daarom verwacht de onderneming een break-even resultaat in het eerste halfjaar van 2007. De onderneming streeft naar een verdere verhoging van de verkoopprijzen gedurende de rest van het jaar. De ophanden zijnde sluiting van verlieslatende en overtollige productiecapaciteit door grotere Europese papierproducenten zou een verder herstel van de verkoopprijzen in het tweede halfjaar van 2007 kunnen ondersteunen.
De leveranciers van langvezelcelstof (NBSK), hebben voor de komende maanden verdere prijsverhogingen aangekondigd. De verwachting is, dat in de loop van het jaar meer aanbod van kortvezelcelstof beschikbaar komt. Een verdere stijging van de celstofprijs zou hierdoor kunnen worden afgeremd. De beperkte beschikbaarheid van gerecycled papier in China en van hout voor de productie van celstof in Scandinavië vormen daarentegen onzekere factoren. Dat zou kunnen leiden tot een aanhoudend hoge celstofprijs. Het is op dit moment niet duidelijk wat, in combinatie met de ontwikkelingen van de US dollar, de invloed van deze ontwikkelingen zal zijn op de grondstofkosten van CVG in het tweede halfjaar van 2007.
CVG zal in het tweede kwartaal met de vakverenigingen de onderhandelingen starten over de pensioenregeling. De verwachting is, dat de onderneming in de loop van 2007 nieuwe contractuele afspraken zal maken met de verzekeringsmaatschappij en de vakverenigingen. Het is op dit moment niet duidelijk wat de éénmalige invloed zal zijn van deze nieuwe contractafspraken op het financiële resultaat.
De verdere stijging van de verkoopprijzen zou kunnen bijdragen aan een resultaatsverbetering in de loop van het jaar, maar gezien de bovengenoemde onzekerheden is het op dit moment moeilijk om een schatting te geven voor het nettojaarresultaat over 2007.

Op 26 juli 2007 (nabeurs) zal Crown Van Gelder de halfjaarresultaten 2007 publiceren. Voor de officiële versie van deze publicatie wordt verwezen naar het Engelstalige persbericht. Voor nadere informatie:
Mees Hartvelt, CEO, tel. 0251 - 26 22 00.
Internetsite: www.cvg.nl

2-3

Persbericht

Profiel:
Crown Van Gelder N.V. produceert en verkoopt hoogwaardige industriële en grafische specialiteiten in de sector houtvrij ongestreken en lichtgestreken papier. De onderneming is gevestigd in Velsen (Nederland) en telt circa 290 medewerkers. De onderneming beschikt over twee papiermachines en tot de producten behoren basispapieren voor zelfklevende materialen, papier voor digital colour printing, basispapier voor direct thermal printing, karton voor tickets, optisch leesbare papieren (OCR), rotatie-offset papier en kettingformulierpapier voor laser- en inkjetprinters.
Crown Van Gelder N.V. is genoteerd aan Euronext Amsterdam en maakt sinds 25 februari 2003 deel uit van het NextPrime Segment.


3-3


---- --