Gemeente Gouda


college sluit 2006 positief af (25-4-2007)

Begin 2006 zijn de huidige raad en college geïnstalleerd. De plannen van het college zijn opgenomen in het bestuursakkoord 2006-2010 met de titel Dit gaan we doen. Uit de jaarstukken die dinsdag 24 april behandeld zijn in het college blijkt dat er in het eerste jaar al veel gedaan is. Het jaar 2006 sluit met een licht positief financieel resultaat van ruim 400.000. Dat is een aanzienlijk positiever resultaat dan het vorige boekjaar.

Enkele mijlpalen
Een van de speerpunten van uit het bestuursakkoord is zorgen voor werkgelegenheid. In 2006 zijn goede stappen gezet. Zo nam het aantal bijstandscliënten meer af dan voorzien. Daarnaast is gewerkt aan een tijdige, klantgerichte en rechtvaardige afhandeling van bijstandsaanvragen. Het resultaat is dat 98 procent van de aanvragen binnen acht weken werd afgehandeld.

Vorig jaar is ook een vrijwel volledige dekking van Brede Schoolnetwerken gerealiseerd, waardoor veel meer achterstandsleerlingen kunnen deelnemen aan Brede Schoolactiviteiten. Hierdoor nemen de ontwikkelingskansen van kinderen in Gouda toe.

Deze bestuursperiode is er opnieuw veel aandacht voor veiligheid in de stad. Hiervoor is een integraal veiligheidsplan opgesteld. Enkele doelstellingen voor 2009 uit dit plan zijn het afgelopen jaar al gehaald. Dankzij diverse maatregelen is het aantal incidenten op het gebied van criminaliteit en overlast met 20% afgenomen ten opzichte van 2003. De afname van het aantal auto-inbraken met 42% is ook positief. Wel is er een sprake van een verschuiving in het soort incidenten, waarbij het aantal woninginbraken is toegenomen.

De bereikbaarheid van Gouda is flink verbeterd. Zo is met de aanwijzing van Gouda als Intercitystation de bereikbaarheid per spoor flink verbeterd. Ook Goverwelle wordt beter bediend door de nieuwe dienstregeling. Met de vaststelling van de nota Gouda fietst beter door begin 2007 is een pakket aan maatregelen getroffen die Gouda ook voor de fietser bereikbaar houdt.

De dienstverlening aan de burger is verbeterd met de opening van de digitale balie. Hiermee kan de burger gemakkelijk zaken met de gemeente regelen, zonder dat hij naar de Stadswinkel hoeft te komen. Burgers zijn ook intensief betrokken geweest bij enkele grote projecten, zoals de inrichting van de Oostpolder en de keuze voor het ontwerp van het Huis van de Stad.

Het geld
Het positief resultaat over 2006 van 400.000 bestaat uit incidentele en structurele componenten. Een aanzienlijk voordelig effect heeft zich voorgedaan door de verhoging van de inkomsten uit bouwvergunningen van meer dan 1 miljoen. En dat komt weer door de substantiële vergroting van het bouwvolume.

Tegenover dit voordeel staat een nadeel op de algemene uitkering, de middelen die de gemeente jaarlijks krijgt van het Rijk om haar taken uit te voeren. De lagere uitkering van ongeveer 800.000 is voornamelijk toe te schrijven aan de daling van het aantal bijstandscliënten. Dit is namelijk één van de componenten die de hoogte van de uitkering bepaalt. Daartegenover staat een eenmalig voordeel van hetzelfde bedrag doordat meer bijstandsvorderingen geïnd werden dan waar op was gerekend.

Andere grote nadelen doen zich voor op de interne bedrijfsvoeringskosten en op het beheer van onroerende zaken van in totaal 2,2 miljoen. De afvalverwijdering en de grondexploitaties laten voordelen van in totaal 1,5 miljoen zien.