Gemeente Gouda


gouda weer meetbaar veiliger (25-4-2007)

Gouda wordt steeds veiliger. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit de veiligheidsmonitor 2007, die een beeld geeft van de veiligheidssituatie eind 2006 en de veiligheidsbeleving van Gouwenaars. Het totale aantal incidenten in Gouda nam af ten opzichte van vorig jaar. Opvallend zijn de dalingen in het aantal vernielingen en auto-inbraken. Het aantal woninginbraken nam in 2006 toe. Samen met de veiligheidsmonitor verschijnt het actieplan Integraal Veiligheidsbeleid 2007, waar lopende en nieuwe initiatieven in staan om de veiligheid in Gouda verder te verbeteren. Hierbij wordt niet alleen meer gekeken naar criminaliteit, maar ook naar leefbaarheid.

doelen op lange termijn
De gemeente, politie en andere belangrijke partners hebben gezamenlijk doelen gesteld voor de periode 2005-2009. Eén daarvan is dat er in 2009 20 procent minder incidenten zijn dan in 2003. Uit de veiligheidsmonitor blijkt dat deze doelstelling in 2006 al behaald is. Ook blijkt dat Gouwenaars in meer gevallen aangifte deden.

Ook willen de partners dat er in 2009 30 procent minder criminaliteit is in de wijken met een gebiedsgerichte aanpak. Voor de Binnenstad is dat al behaald, de wijken Korte Akkeren en Oost liggen op koers.

Een derde belangrijke doelstelling is de daling van het percentage Gouwenaars dat zich wel eens onveilig voelt naar 30 procent. Hier zal de komende jaren verder op ingezet worden. Want hoewel het aantal geregistreerde incidenten afnam, voelden Gouwenaars zich nog niet veiliger. Gemiddeld 42 procent van de inwoners van Gouda voelde zich in 2006 in het algemeen wel eens onveilig.

Op 28 maart 2007 hebben alle betrokken partijen tijdens de eerste Goudse Veiligheidsdag gediscussieerd over de doelen en de wijze waarop die behaald kunnen worden. Wat gaat er goed, wat kan er beter? Hiermee is niet alleen ingezet op samenwerking, maar is ook duidelijker ingevuld wat er de komende jaren moet gebeuren. Deze Veiligheidsdag wordt jaarlijks georganiseerd.

uitkomsten op wijkniveau
In 2006 is vooral op wijkniveau gewerkt aan de aanpak van criminaliteit samen met partners zoals de politie en bewoners van de wijken zelf. De wijk Bloemendaal was in 2006 de meest veilige wijk, gevolgd door Noord, Plaswijck en Goverwelle. Wijken met meer incidenten dan gemiddeld zijn Binnenstad, Nieuwe Park, Korte Akkeren en Oost. De eerste twee wijken laten een gunstige ontwikkeling zien, Korte Akkeren is gelijk gebleven. Ook in Oost, hekkensluiter, zijn verbeteringen zichtbaar. Het aantal vernielingen en auto-inbraken is fors afgenomen. Dit terwijl het tegengaan van auto-inbraken vorig jaar nog een belangrijk aandachtspunt was. Het aantal incidenten ligt echter nog wel boven het stedelijk gemiddelde.

verschuiving van criminaliteit naar overlast
Uit de veiligheidsmonitor blijkt dat de criminaliteit blijft afnemen. Sinds 2003 zelfs met 30 procent. In 2006 is te zien dat het totale aantal incidenten voor een steeds kleiner deel bestaat uit criminaliteit en voor een steeds groter deel uit overlast. Het gaat dan bijvoorbeeld om geluidshinder en burenruzies.

Ook landelijk is gebleken dat Gouda meetbaar veiliger is geworden. Gouda daalde in de landelijke Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad van plaats 25 naar plaats 33.

actieplan Integraal Veiligheidsbeleid 2007
Onderdeel van de veiligheidsmonitor is het actieplan Gouda Veilig: Werk in uitvoering. Hierin staan de prioriteiten, doelstellingen en instrumenten die in 2007 worden ingezet om Gouda meetbaar én voelbaar veiliger te maken.

In het nieuwe actieplan wordt deels voortgegaan op de ingeslagen weg. Preventie is een speerpunt: voorkomen dat jongeren de criminaliteit in gaan door problemen op tijd te signaleren en op te pakken. De aanpak van woninginbraken en -insluipingen en het betrekken van inwoners bij het veiligheidsbeleid blijven belangrijk. Ook wordt ingezet op het versterken van de leefbaarheid en sociale cohesie in de buurten en wijken. Het actieplan wordt elk jaar aangepast.