Politie Friesland

Politieberichten van donderdag 26 april

Fryslân, 26-04-2007 o Politieberichten van woensdag 25 april 07.00 uur t/m donderdag 26 april 07.00 uur.

Leeuwarden: politie redt vrouw
Twee agenten hebben woensdagochtend vroeg door professioneel optreden een jonge vrouw uit Leeuwarden weerhouden van het plegen van zelfmoord. De 22-jarige vrouw was, omstreeks 06.15 uur, in een pand aan de Tesselschadestraat. Ze stond op de zevende verdieping, op de balustrade, en wilde naar beneden springen. De politie heeft onmiddellijk de naaste omgeving afgezet. Ook werd een
politieonderhandelaar gealarmeerd. Omdat de vrouw verschillende malen op het punt van springen stond zijn twee agenten met de vrouw in gesprek gegaan. Door geduldig en lang praten is de vrouw centimeter voor centimeter van de balustrade afgepraat. Na drie kwartier kon zij door andere agenten naar binnen worden gehaald. De vrouw is overgedragen aan haar zorgkader.

Makkinga: zes verdachten aangehouden na ongeregeldheden bij autocross De politie heeft het onderzoek naar aanleiding van de ongeregeldheden bij een autocross aan de Oosterhuisweg in Makkinga op de Tweede Paasdag afgerond. Tijdens het onderzoek werden zes verdachten aangehouden. Het resultaat van het onderzoek is mede te danken aan de grote bereidheid van getuigen en aangevers om verklaringen af te leggen zowel op de Tweede Paasdag als in het latere onderzoek. Na afloop van de autocross moest de politie tot twee keer ingrijpen om de rust te herstellen. Twee groepen, bij elkaar volgens getuigen zon 30 man, waren met elkaar slaags geraakt. De aanleiding was vermoedelijk de diefstal van een mobiele telefoon. Hierbij werden er mensen bedreigd, er werd met een auto op een groep ingereden en er werd met een stroomstootwapen, een mes en een boksbeugel gezwaaid.

Diezelfde dag kon de politie al een 22-jarige inwoner van Oosterwolde en een 28-jarige inwoner van Makkinga aanhouden. De Oosterwoldiger werd aangehouden op verdenking van de diefstal van de mobiele telefoon. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij het politiebureau verlaten. De man uit Makkinga werd aangehouden voor het bezit van een stroomstootwapen. Hij mocht het politiebureau verlaten met een bekeuring van 220 euro.

In de week na de autocross startte een politie een onderzoek. Tijdens dit onderzoek werden 15 mensen gehoord om duidelijkheid te krijgen over wat er zich nu precies op Tweede Paasdag had afgespeeld. Op 17 april werden vier inwoners van Oosterwolde van 21, 23, 28 en 34 jaar aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen personen en goederen. De 23-jarige en 34-jarige werden tevens aangehouden op verdenking van bedreiging door middel van een boksbeugel en respectievelijk een mes. De 21-jarige verdachte werd daarnaast nog aangehouden op verdenking van het met een auto inrijden op groep mensen. Deze laatste verdachte werd voorgeleid aan de
rechter-commissaris, waarna hij in bewaring werd gesteld. De overige verdachten konden na verhoor en proces-verbaal het politiebureau verlaten, dit in afwachting van verdere strafvervolging.

Buren (Ameland): man gewond na sprong in ondiep water
De politie heeft dinsdagmiddag het ambulancepersoneel en het perconeel van de traumahelikopter geassisteerd bij een ongeval in Buren aan de wadzijde ter hoogte van de oerdhut. Een 25-jarige inwoner van de stad Groningen was in ondiep water gesprongen en raakte daarbij gewond aan zijn beide benen. Omdat de route slecht bereidbaar is, werd besloten om het slachtoffer per traumahelikopter over te brengen naar het ziekenhuis in Groningen.

Harlingen: vermiste zeiler meldt zich bij politie
Bij de politie heeft zich dinsdagmiddag telefonisch een 38-jarige inwoner van Franeker gemeld. De man zal nog nader worden gehoord, maar het is vrijwel zeker dat hij de eigenaar is van de zeilboot, waar afgelopen zaterdagmiddag en avond in het water langs de Kanaalweg in Harlingen uitgebreid naar is gezocht. Door de
hulpverleningsinstanties werd direct, zonder resultaat, een grote zoekactie gestart naar de mogelijke opvarende(n). Zie voor verdere informatie ook de politieberichten van zaterdag 21 april 09.00 uur t/m zondag 22 april 11.00 uur.

Oosterwolde: politie houdt twee mannen aan voor diefstal uit winkel De politie heeft een onderzoek naar een diefstal uit een winkel aan de Brink afgerond. Tijdens het onderzoek werden twee mannen van 27 en 28 jaar uit de gemeente Noordoostpolder, voormalige inwoners van Azerbadzjan, aangehouden op verdenking van meerde winkeldiefstallen.

Op 2 maart werden er door twee mannen cosmetica-artikelen uit een winkel aan de Brink weggenomen. Het duo werd betrapt en ging er in een auto snel vandoor. Een ooggetuige probeerde ze nog tegen te houden, maar hij werd bijna omver gereden. De politie startte een onderzoek en kon mede dankzij beelden van een bewakingscamera op 16 april de beide verdachten aanhouden. Na de aanhoudingen werden hun woningen alsmede hun auto, onder leiding van een rechter-commissaris, doorzocht. Hierbij werden de nodige goederen aangetroffen die vermoedelijk van diefstal afkomstig waren. De twee werden na de aanhouding in verzekering gesteld en op 18 april voorgeleid aan de
rechter-commissaris, waarna ze beiden inbewaring werden gesteld. Naast de diefstal in Oosterwolde worden beide mannen ook verdacht van betrokkenheid bij twee winkeldiefstallen te Nieuwleusen. Hier wordt nog onderzoek naar gedaan.

Drachten: politie zoekt getuigen van poging straatroof
De politie zoekt getuigen van een poging tot straatroof. Een 82-jarige inwoonster van Drachten liep dinsdagmiddag omstreeks 14.30 uur over de Houtlaan. Ter hoogte van een boekwinkel probeerde een jongen van 12 á 13 jaar oud de tas van het slachtoffer af te pakken. De vrouw hield haar tas stevig vast en de roof mislukte. De verdachte, die vermoedelijk een bruin shirt droeg, ging er samen met twee andere jongens op de fiets vandoor. Getuigen van deze poging tot straatroof worden opgeroepen om zich te melden bij de politie via 0900 8844.

Joure: man valt van ladder
De politie heeft woensdagochtend geassisteerd bij een ongeval aan de Scheen. Daar was een 47-jarige inwoner van Scharsterbrug op een trap een woning aan het verven. Op een gegeven moment wordt een harde klap gehoord en ligt de man op zijn rug op de grond. Een voorbijgangster heeft eerste hulp verleend. Een tarumahelikopter is ingezet, uiteindelijk is het slachtoffer per ambulance overgebracht naar het UMCG. De man is gewond aan hoofd en borst. De arbeidsinspectie zal het ongeval nader onderzoeken.

Heerenveen: bromfietser onder invloed
De politie heeft woensdagmiddag op het Breedpad een 22-jarige bromfietser uit Sint Nicolaasga aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Agenten zagen de man, ondanks een geslotenverklaring, over de Lindegracht rijden. Toen ze ook nog eens zagen dat de bromfiets niet was voorzien van een kentekenplaat werd besloten om de bromfietser een stopteken te geven. Omdat er een vermoeden bestond dat de verdachte onder invloed van alcohol verkeerde werd hij naar het politiebureau overgebracht voor een ademanalyse. Hier blies hij 455 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur en een proces-verbaal. Na onderzoek bleek tevens dat de man niet beschikte over een bromfietscertificaat. Ook hier kreeg hij een proces-verbaal voor.

Dokkum: bromfietser gewond na aanrijding
De politie heeft woensdagmiddag een aanrijding op een fietspad naast de Holwerderweg afgehandeld, waarbij 65-jarige bromfietser uit Holwerd gewond raakte. De man reed op zijn bromfiets richting Dokkum en naderde een bocht. Uit tegenovergestelde richting naderden drie fietsers die naast elkaar reden. Door bossages zag de bromfietser de fietsers niet aankomen en aanrijding met de buitenste fietser, een 17-jarige inwoner van Holwerd, was het gevolg. Beiden kwamen ten val. De 65-jarige werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De 17-jarige liep lichte schaafwonden op en kon zijn weg vervolgen.

Leeuwarden: rijden onder invloed
De politie heeft woensdagavond op de Weaze een 22-jarige automobilist uit Akkrum aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. De man had een kleine aanrijding veroorzaakt, waarna de politie werd gebeld. Omdat er een vermoeden bestond dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies de beginnend bestuurder 530 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur en een proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Haskerhorne: drie mannen gewond na ontploffing fles wasbenzine De politie heeft woensdagavond laat op de Flueskamp het
ambulancepersoneel geassisteerd, nadat een 21-jarige inwoner van Haskerhorne en twee inwoners van Joure van 19 en 20 jaar gewond waren geraakt na een ontploffing van een fles wasbenzine. Het trio dronk voor een woning een biertje en had daarbij een klein vuurtje gemaakt. De 20-jarige gooide op een gegeven moment nog klein restje wasbenzine op het vuur. Terwijl hij dit deed sloegen de vlammen in de fles, waardoor deze ontplofte. De man was zich niet bewust van de gevaren die deze actie zou opleveren. Het trio liep hierdoor brandwonden op aan de rug, benen en armen. De slachtoffers werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Dokkum: automobilist en passagiere aangehouden na verlaten van plaats ongeval
De politie heeft woensdagavond in een woning in Anjum een 22-jarige automobilist uit Morra en zijn 17-jarige passagiere uit Anjum aangehouden na het verlaten van de plaats van een ongeval. De automobilist had op de Oranjewal in Dokkum een 31-jarige fietser aangereden. De bestuurder reed door, zonder zich om het slachtoffer te bekommeren. Een ooggetuige noteerde het kenteken en waarschuwde via
1-1-2- de politie. Na een zoektocht werd de automobilist aangetroffen in een woning in Anjum. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Ook de 17-jarige werd aangehouden en overgebracht naar het bureau omdat ze verklaarde in de auto van de verdachte te hebben gezeten. Na verhoor en een proces-verbaal mocht de vrouw het bureau verlaten. De bestuurder blies tijdens een ademanalyse 365 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur en proces-verbaal. Zijn rijbewijs werd ingevorderd omdat de man nog beginnend bestuurder is. Daarna werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Holwerd: politie onderzoekt brandstichting
De politie onderzoekt de brandstichting in een woning aan de Fonteinstrjitte. De bewoners werden in de nacht van woensdag op donderdag wakker van het geluid van de rookmelder. De 66-jarige bewoner ging op onderzoek uit en zag dat zij voordeur in brand stond. De man wist de brand zelf te blussen. Toen hij de deur opende bleek ook het kozijn van de voordeur in de brand te staan. Ook deze vlammen wist hij te doven. Dankzij de rookmelder is erger voorkomen.