Gemeente Rotterdam

Nr. 80
26 april 2007

Sluiting nachtopvang CVD van Speyk

De effecten van Centraal Onthaal, waarbij een sluitende systeem van centrale intake van alle Rotterdamse daklozen is gerealiseerd, zijn waarneembaar in de Rotterdamse nachtopvang. Sinds de start van Centraal Onthaal in januari 2006 daalt de bezetting in deze vorm van opvang. De onderbezetting is zo groot dat de nachtopvang bij CVD van Speyk in Rotterdam Noord vanaf 1 juli 2007 sluit.

Deze sluiting past goed in het beleid van de gemeente Rotterdam dat is gericht op het verminderen van de passantenopvang en fors investeert in vooral kleinschalige woonvoorzieningen met zorg en dagbesteding. Momenteel zijn gemeente, deelgemeenten en instellingen op veel plekken in de stad bezig met het creëren van deze plekken.

De opvang CVD van Speyk wordt geëxploiteerd door het CVD. Naast dagopvang biedt CVD van Speyk ook nachtopvang voor dak- en thuislozen. Tot op heden worden elke avond 30 stretchers klaargezet in één open ruimte. Passanten kunnen hier van 23.00 uur tot uiterlijk 7.00 uur terecht. Na 7.00 uur is de dagopvang weer open gaat. Gezien deze situatie is CVD van Speyk de minst kwalitatieve nachtopvangvoorziening en wordt deze nu gesloten. De ruimte blijft beschikbaar om in uitzonderlijke situaties, waarin acuut extra capaciteit nodig is, te worden gebruikt als noodopvang.

De vaste groep daklozen die gebruik maakt van de nachtopvang in CVD van Speyk is geïnformeerd over de sluiting. Medewerkers van de opvangvoorziening zoeken samen met hen naar een nieuwe overnachtingsplek. CVD garandeert dat alle bezoekers elders een plek krijgen. Ook de direct omwonenden van CVD van Speyk zijn op de hoogte gesteld.

De opvang van dak- en thuislozen in Rotterdam verandert. Kleinschalig en gericht op de persoon. Met als doelstelling daklozen uit de neerwaartse spiraal te halen en zicht te geven op een betere toekomst. Ook met de bezoekers van de nachtopvang van CVD van Speyk wordt een traject uitgestippeld met afspraken over wonen, zorg en activering.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam