Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 26 april 2007

Dit is een gezamenlijk persbericht van de KNAW, NWO en de VSNU

KNAW, NWO en VSNU doen voorstel invulling regeerakkoord

Wetenschapsorganisaties pleiten voor investeringen in ongebonden onderzoek, alfagamma en in excellente topeenheden

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU) stellen in een gezamenlijke brief aan de minster van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor hoe de middelen in het regeerakkoord in te zetten voor onderwijs en wetenschap. In de brief pleiten de drie organisaties voor het gericht en evenwichtig gespreid over de disciplines inzetten van 300 miljoen euro voor ongebonden fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast is een extra impuls voor het alfa gamma-domein nodig.

De brief over de invulling van het Regeerakkoord op het gebied van onderwijs en wetenschap sluit aan bij het vervolgcommentaar van de Commissie Chang en bij het briefadvies van de AWT rond de FES-gelden.


*** Driehonderd miljoen uit kennis- en innovatieparagraaf naar ongebonden onderzoek *** KNAW, VSNU en NWO ondersteunen het voorstel van de commissie Chang om de bedragen in de kennis- en innovatieparagraaf van het Regeerakkoord in te zetten voor het ongebonden en zuiver wetenschappelijk onderzoek. Volgens de wetenschapsorganisaties zou NWO belast kunnen worden met de verdeling van deze middelen. Het gaat om bedragen oplopend tot 300 miljoen. De drie organisaties achten een evenwichtige verdeling over de disciplines van belang.

De organisaties willen het geld aanwenden voor talent, onderzoeksinfrastructuur en excellent onderzoek. De persoonsgebonden Vernieuwingsimpuls (Veni, Vidi, Vici) zou kunnen groeien en voortaan helemaal door NWO worden betaald. Zo hoeven instellingen niet meer te matchen of een eigen bijdrage te betalen. Op het gebied van infrastructuur moet de subsidie voor 'Big Facilities' een vervolg krijgen.


*** Gezamenlijk versterken van excellent onderzoek *** Om excellent onderzoek te versterken, stellen de organisaties voor om op korte termijn onder gezamenlijke regie ten hoogste dertig 'topeenheden' te ontwikkelen. De topeenheden sluiten aan bij bewezen kracht en vormen netwerken. Ze vergroten de aantrekkingskracht op talent, versterken de internationale concurrentie en zorgen voor betere kansen op bijvoorbeeld Europese subsidies.


*** Deel van het miljard voor onderwijs naar alfa-gammadomein *** KNAW, VSNU en NWO pleiten ervoor dat een substantieel deel van de voorgestelde één miljard euro wordt gebruikt voor de versterking van het alfa-gammadomein van universiteiten. Deze vakgebieden, die tweederde van de studenten trekken, zijn van rechtstreeks belang voor de Nederlandse samenleving. Deze middelen zouden met name worden ingezet voor universiteiten om de student-stafratio te verkleinen. Bij de universiteiten gaan onderwijs en onderzoek hand in hand. Investeringen in onderwijs hebben daarom een positief effect op de onderzoekscapaciteit van de universiteiten.


*** Transparant en zorgvuldige procedure FES *** De wetenschapsorganisaties zijn van mening dat een structureel en hoog aandeel uit het FES (Fonds Economische Structuurversterking) voor kennis en innovatie of mogelijk daarvoor in de plaats komende middelen beschikbaar moet komen. Voor het verkrijgen van rendement uit investeringen in kennis is een langetermijnaanpak noodzakelijk. De organisaties vinden het belangrijk dat de toekomstige verdeling transparant en zorgvuldig geschiedt. Ze stellen daarvoor hun expertise graag beschikbaar. NWO en SenterNovem kunnen de procedures ontwerpen en uitvoeren.

De brief staat in pdf op: www.nwo.nl/briefaanminister


-----
Noot voor de redactie,