Ingezonden persbericht


Persbericht

Recent onderzoek bevestigt de nieuwe aanpak van astma management!

Zoetermeer, 25 april 2007-- Vandaag is het zogeheten COMPASS onderzoek gepubliceerd in het medisch tijdschrift 'The International Journal of Clinical Practice'. Dit internationale onderzoek met 3335 astmapatiënten bevestigt dat het astmamedicijn Symbicort ®, volgens de SMART behandelmethode, de behandeling van astma ten goede komt. Dit leidt tot een significante vermindering van het aantal astma aanvallen met een lagere hoeveelheid ontstekingsremmer, vergeleken met de traditionele manier van behandelen met twee inhalatoren. 7 Astma aanvallen zijn een grote belasting voor patiënten en kunnen de kwaliteit van leven beïnvloeden.

Een ander voordeel van deze nieuwe behandelmethode voor astmapatiënten is dat zij nu nog maar één inhalator nodig hebben, die dient voor zowel de dagelijks onderhoudsbehandeling als voor respons op klachten (zoals benauwdheid). Vandaar de afkorting SMART die staat voor Symbicort Maintenance (onderhoud) And Reliever (verlichting) Therapy.

Het gaat nog altijd om dezelfde inhalator (Turbuhaler®), het essentiële verschil is dat deze nu ook gebruikt mag worden als respons op klachten, waar patiënten vroeger een aparte luchtwegverwijder gebruikten. Hierdoor is de behandeling van astma vereenvoudigd.

Deze manier van behandelen kan alleen met dit astmamedicijn omdat één van de stoffen die hierin zit (formoterol) net zo snel werkt als salbutamol (de blauwe inhalator, die doorgaans bij klachten wordt gebruikt).9,10 Daarnaast krijgt de patiënt een ontstekingsremmer binnen die in het medicijn zit (budesonide). Uit dit onderzoek is gebleken, dat het van belang is om juist op het moment dat een patiënt klachten krijgt, ook de onderliggende ontsteking te behandelen, die ten grondslag ligt aan deze klachten.

Inmiddels zijn er nu zes publicaties verschenen met meer dan 14.200 astmapatiënten waarin deze nieuwe behandelmethode met dit astmamedicijn werd onderzocht. 1,2,3,4,5,6,7 Deze publicaties vinden steun in de onlangs herziene internationale astmarichtlijnen (GINA=Global Initiative for Astma). Deze richtlijnen vermelden deze nieuwe aanpak van astma management en ondersteunen het gebruik van Symbicort volgens de SMART behandelmethode, oftewel één astmamedicijn voor zowel de dagelijkse onderhoudsbehandeling als voor respons op klachten. 8

Symbicort is het astmamedicijn van het farmaceutisch bedrijf AstraZeneca.

----