Gemeente Weert

26 april 2007

VOORJAARSNOTA 2007 GEEFT ONDANKS SOMBERE DOORKIJK NAAR 2008 HOUVAST VOOR POSITIEF PERSPECTIEF

De Voorjaarsnota 2007 van de gemeente Weert geeft enerzijds beleidsmatig en financieel inzicht in het lopende jaar 2007 en laat anderzijds ook de eerste contouren zien van de plannen die het college van burgemeester en wethouders in het begrotingsjaar 2008 wil realiseren. Vanwege o.a. een lagere algemene uitkering uit het gemeentefonds, hogere kosten van het leerlingenvervoer en hogere kosten in het kader van de Wet Werk en Bijstand geeft het begrotingsjaar 2007 een nadelige tussenstand van ruim E 658.000,-. Hierin zijn bovendien de uitkomsten van de zogenaamde meicirculaire van het Rijk nog niet opgenomen. Gezien het nieuwe regeerakkoord is het college daarover niet optimistisch. Samenvattend is het financieel perspectief voor 2007 niet hoopgevend. Daarom stelt het college voor een groot deel van het voordelige resultaat van de jaarrekening 2006 te reserveren voor het opvangen van het mogelijk nadelige resultaat 2007.

Toch is het college van B&W dit jaar voortvarend verder gegaan met versterking van de centrumfunctie van Weert. Diverse projecten zijn gestart of gaan de komende maanden beginnen. De bouw van de school in Tungelroy is van start gegaan. Na de zomer wordt begonnen met de bouw van de brede school in Weert Centrum en bouwprojecten in het gebied Beekpoort. Ook enkele sportaccommodaties, zoals het kunstgrasveld op sportpark Laar, krijgen dit jaar aandacht. Het actieprogramma integratie is vastgesteld. Mede door de actieve opstelling van de sector Sociale Zaken van de gemeente is er voor veel medewerkers van gesloten bedrijven, zoals Philips, vervangende werkgelegenheid gevonden. De uitvoering van de WMO loopt volgens planning. De tweede fase van de herinrichting van de Markt is in volle gang, net als de bouw van de nieuwe milieustraat.

Doorkijk naar 2008
In de voorjaarsnota wordt ook al gekeken naar het jaar 2008. Er wordt voor het jaar 2008 een begrotingstekort van E 574.000,- verwacht. Dit nadeel wordt mede veroorzaakt door hoge investeringen voor noodzakelijke ICT-ontwikkelingen in het stadhuis, de budgettaire gevolgen van de majeure projecten (zoals nieuw stadhuis, brandweerkazerne en sporthal) en de totale lasten van de voor 2008 voorgestelde prioriteiten van ruim E 422.000,-. In 2008 wil het college vooral doorgaan met de in 2007 ingezette ontwikkelingen. Er zal een verdere samenwerking plaatsvinden tussen de gemeenten in Midden-Limburg en met de regio Zuidoost-Brabant. Op het gebied van onderwijs wordt de voorbereiding en de bouw van adequate huisvesting, waaronder brede scholen in Weert Centrum en Stramproy en nieuwbouw Bisschoppelijk College, voortgezet. Ook de economische functie van Weert en de regio wordt geïntensiveerd. Diverse infrastructurele voorzieningen worden opgepakt voor verbetering van de doorstroming van het verkeer. Sportaccommodaties op het sportpark St. Theunis en de sporthal op het WML-terrein worden in 2008 opgeleverd. Er wordt een derde hockey kunstgrasveld aangelegd. In Keent en Stramproy worden peuterspeelzalen gebouwd bij de brede scholen. Verder worden in 2008 tenminste 200 woningen gerealiseerd. Het evenementenbeleid zal door een financiële impuls meer aandacht krijgen. De verwachting is dat in 2008 begonnen kan worden met de herinrichting van een gedeelte van de Sutjensstraat in Keent en de eerste fase van de Stationsstraat. Behandeling in de gemeenteraad
De behandeling van de Voorjaarsnota 2007 vindt plaats in de raadscommissies in de periode van 11 tot en met 14 juni 2007. De behandeling in de gemeenteraad is gepland voor 18 en 21 juni 2007. Met de opmerkingen van de gemeenteraad in gedachte, zal het college vervolgens de komende periode gebruiken om de definitieve begroting 2008 voor te bereiden. Die kan dan uiteindelijk in november van dit jaar worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

2007.095 FS


---- --